Poljoprivreda na koljenima: Za pet godina ješćemo samo ''uvezeno smeće'' Istaknuto

Napišite komentar

Ukupna poljoprivredna proizvodnja u Federaciji BiH u prošloj godini bila je za čak 17,4 odsto manja nego 2016., pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

poljoprivreda traktor1

Biljna proizvodnja manja je za 25,5 posto, a stočarstvo za jedan odsto. Pad proizvodnje u ratarstvu iznosi 24,4 odsto, voćarstvu 31,6 i vinogradarstvu 25,5. Proizvodnja žita manja je za 26,9 odsto, industrijskog bilja za 40 odsto, povrća za 21,4, a krmnog bilja za 31,4 odsto.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ocijenio je za „Avaz“ da BiH, ako nastavi ovaj trend, za pet godina neće imati poljoprivredne proizvodnje.

– Država nema adekvatnu zaštitu domaće proizvodnje niti ulaže u nju. Zato je naša poljoprivreda na koljenima. Ne možemo kriviti prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), ne možemo kriviti ni Hrvatsku, koja u svoju poljoprivredu godišnje ulaže milijardu KM. Možemo samo kriviti domaće političare i nikog više – istakao je Bićo.

Dodao je da je poljoprivredna proizvodnja u BiH preskupa i zbog zastarjele mehanizacije. Prosječna starost mašina iznosi čak 40 godina.

– Federacija je u budžetu za ovu godinu izdvojila za poljoprivredu samo 58 miliona KM. Zato su nam jedina nada IPA fondovi, iz kojih Hrvatska i Srbija godišnje povuku oko 300 miliona evra bespovratnih sredstava. To im održava poljoprivredu – naglasio je Bićo.

Uz ovakav pad proizvodnje postavlja se i pitanje šta će naši građani jesti za koju godinu.

– Odgovor je jednostavan. Jest ćemo uvezeno smeće, jer niko ne izvozi nešto što je kvalitetno. BiH je prije rata proizvodila 80 odsto poljoprivrednih proizvoda za svoju potrošnju, a 20 uvozila. Danas je obrnuto – kaže Bićo.
Minoran budžet

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare “Milkos” i prokurista najvećeg poljoprivrednog proizvođača BiH, farme „Spreča“, kazao je za Avaz da se ovaj saziv Federalne vlade nema namjeru baviti poljoprivredom.

Fakić: Vlada FBiH ne namjerava se baviti poljoprivredom

– Dokazuje to i ovogodišnji budžet, koji je na istom nivou kao i lani. Taj nivo nije dovoljan i nije razvojnog karaktera. Samim tim dešava se da poljoprivredni proizvodi nisu konkurentni na tržištu. Za unapređivanje poljoprivrede mora se povećati budžet, omogućiti poljoprivrednicima povoljne kredite s niskom kamatom i osmisliti posebnu poreznu politiku koja bi imala nižu poreznu stopu za poljoprivredu – smatra Fakić.
Bićo: HDZ donese budžet pa ga blokira

– I ovo malo što imamo sredstava iz federalnog budžeta nam blokiraju. HDZ nam blokira Program raspodjele novca, jer nije zadovoljan budžetom, a on ga je kreirao. Tačnije, njegova ministrica finansija Jelka Milićević. Razvlače to iako je u ovom periodu poljoprivrednicima neophodan novac kako bi mogli krenuti sa sjetvom – kazao je Bićo.

 

Posljednja izmjena Petak, 13 April 2018 23:34

  • Izvor: SrpskaInfo
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next