Policijski inspektor iz Pala biciklom obilazi Evropu Istaknuto

Napišite komentar

Naš današnji sagovornik Miroslav Klačar iz Pala, veliki zaljubljenik u biciklizam, pričao nam je o svojim putovanjima biciklom po Evropi i regionu, te o sljedećoj destinaciji - Moskvi. Miroslav je inspektor kriminalističke policije, zaposlen u Odjeljenju za sprečavanje privrednog kriminala u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

miroslav klacar1

Po zanimanju je diplomirani pravnik i ekonomista. Trenutno je student druge godine na Filozofskom fakultetu Pale, odsjek istorija. Takođe, on je i sudija za grupu modernih plesova u Plesnom savezu BiH. Otac dvoje djece.

Miroslav je član Biciklističkog kluba "Javorina" iz Pala od 2005. godine, a na svojim putovanjima do sada je posjetio Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Grčku, Italiju, Sloveniju, Rumuniju, Slovačku, Austriju i Češku.

"U životu sam uvijek volio dinamiku, avanturu i izazove. Krenuli smo kao klub prvo voziti do Herceg Novog u dvije etape, nakon toga smo putovanje sveli na jednu etapu. Shvatili smo da možemo nesto više. Prvi put smo  vozili do manastira Hilandara 2008. godine, putovanje je trajalo šest dana. Ekspediciju smo ponovili i 2010. godine, istim putem, čija kilometraža iznosi preko 1.000 kilometara", navodi Klačar.

Klačar kaže da je njegovo sljedeće putovanje bila posjeta Bariju, putovaje dugo 1.550 kilometara, čiji je cilj bio poklonjenje moštima Svetog Nikole koje se nalaze u Katedrali u Bariju.

Na putovanje su krenuli u kasno proljeće, 12. maja, a u putu ih je zadesio snijeg koji nisu očekivali u to doba godine. Za takav izazov nisu bili sremni. Put od Jajca do Bihaća će pamtiti kao pravu golgotu vozeći 100 kilometara na temperaturi od -1 do 0. Promrzline sa te relacije će dugo ostati ucrtane u njihovom sjećanju.

Spajanjem različitih vrsta motivacija, a najčešće religioznih, Miroslav navodi da su članovi Biciklističkog kluba "Javorina"  2013. godine vozili do Jašija, u Rumuniji, a cilj ovog putovanja je poklonjenje moštima Svete Petke. Ekspedicija je trajala osam dana i za to vrijeme su prešli 1.240 kilometara.

miroslav klacar3

Sa željom da odaju počast pripadnicima Mlade Bosne 2015. godine su organizovali putovanje do Češke gdje su proveli devet dana i ukupno prešli 1.250 kilometara.

Ove godine je u planu putovanje do Moskve, a cilj tog putovanja je zahvalnost ruskom narodu koji je kroz istoriju, prema njegovim riječima, uvijek pomagao Srbima. Miroslav ističe da uz veliku  podršku porodice lako uspjeva da uskladi svakodnevne poslovne i privatne obaveze.

"Putovanja dođu kao jedna vrsta relaksacije. Kada idete na putovanje zaboravite bilo šta, što se ne veže za konkretno putovanje i jedina misao vam je kako uspješno doći do određenog mjesta. Svaka ekspedicija zahtjeva opsežne pripreme, pored fizičke spremnosti potrebna je i psihička. Ukoliko ste psihološki labilni možete zapasti i u psihičke teškoće", kaže Klačar.

miroslav klacar4

Miroslav se rado sjeća raznih doživljaja sa putovanja, uglavnom onih pozitivnih mada rijetko je dolazilo i do nekih negativnih doživljaja.

"Na putovanja krećemo sa istim ciljem i motivacijom, svi dišemo jednim duhom. Šala i dobro raspoloženje je nešto što nas prati toko svakog putovanja. Lijepi trenuci su kada vas nepoznati ljudi, koje nikada niste vidjeli, prime na konak i sa njima ostvarite kontakt. Lijepe su stvari i kada vidite određeni pejzaž, koji vjerovatno nikada više nećete vidjeti", dodaje Klačar.

Podrška lokalne zajednice i privatnih preduzeća sa područja opštine nije izostala ni u ovom slučaju, a to potvrđuje i sam Miroslav, jer, kako on kaže, bez finansijske pomoći većinu ekspedicija ne bi bili u stanju organizovati.

Ovaj četrdesttrogodišnjak za kraj poručuje da je bitno da svaki čovjek pronađe neku aktivnost koja ga relaksira i koja će mu omogućiti da bar na kratko zaboravi svakodnevne životne probleme koje stvaraju stres.

 

Foto: Privatna arhiva - Miroslav Klačar

Posljednja izmjena Nedjelja, 15 April 2018 00:24

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh