Podnijeli 1.685 tužbi protiv MUP-a Republike Srpske! Istaknuto

Napišite komentar

Radnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokrenuli su protiv Ministarstva čak 1.685 sudskih sporova zbog neisplaćenih naknada, otkrila je revizija. Tužbe radnika odnose se na neisplaćene naknade, ali nije navedeno kolika su potencijalna dugovanja Ministarstva po tim tužbama.

mup rs zastava

Najviše tužbi, čak 732, radnici su podnijeli zbog neisplaćenih naknada za prevoz, 259 po osnovu prava na jubilarnu nagradu, dok se 209 tužbenih zahtjeva odnosi na naknade za poplave.

Značajan broj sudskih sporova radnici su pokrenuli i po osnovu beneficiranog staža – 188, po osnovu naknada za plate vode 83, po osnovu vođenja disciplinskog postupka 68, a 94 tužbe podnijeli su po osnovu prava na pomoć.

S ciljem naknade sindikalnim povjerenicima podneseno je 45 tužbi dok je sedam sudskih sporova pokrenuto osnovu naknada za rođenje djeteta.

"Nije moguće procijeniti finansijski uticaj ovih sporova na budžete narednih godina, s obzirom na to da usljed trajanja postupaka, visina tužbenog i dosuđenog iznosa se razlikuju za troškove postupka, kamate i troškove izvršenja", navedeno je u revizorskom izvještaju.

Predsjednik Sindikata MUP-a RS Anica Jondić rekla je za CAPITAL da je oko 800 radnika MUP-a podnijelo tužbe nakon što nije uspio pokušaj rješenja spora putema Agencije za mirno rješavanje radih sporova.

"Najveći broj tužbi odnosi se na neisplaćene naknade iz 2015. godine. Nismo uspjeli to dogovoriti ni preko Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i naši radnici su pokrenuli sudske postupke kako ta potraživanje ne bi zastarjela. Nakon toga smo uspjeli potpisati memoradnum o izmirenju obaveza kojim je, između ostalog, predviđeno da će se naći način da i članovi sindikata koji su tužili MUP koriste mogućnosti memoranduma, ali to nikada nije urađeno i ljudi koji su tužili su nastavili sa sudskim postupcima", kazala je Jondić.

Revizija je otkrila i da se protiv Ministarstva na kraju prošle godine vodilo ukupno 2.425 sporova po raznim osnovama, a između ostalih, odnosile su se na naknadu materijalne i nematerijalne štete, naknade za oduzeta vozila, za oduzeto oružje kao i na sporove vezane za radno-pravni status.

 

Posljednja izmjena Petak, 01 Juni 2018 22:16

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next