Podignuta optužnica protiv nesavjesnog ginekologa i medicinskih radnika

Napišite komentar

doktor operacija ilustracijaOkružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv ginekologa i još dvije osobe iz bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi" zbog nesavjesnog liječenja.

Oni su prilikom carskog reza pacijentkinji Svjetlani Đurović u stomaku ostavili dva metra gaze!

Optužnica je podignuta protiv ginekologa Sanje Stevanović, medicinske sestre Slađane Obradović i medicinskog tehničara Baneta Vićanovića, a incident se dogodio 24. avgusta 2016. godine prilikom carskog reza nad pacijentkinjom Svjetlanom Đurović iz Bijeljine.

Stevanovićeva je osumnjičena da je bila odgovorna osoba za tok operacije, način i ishod operativnog zahvata.

Obradovićeva je kao medicinska sestra bila zadužena da vodi računa o broju kompletnog materijala koji se upotrebljavao tokom operacije, a u to spadaju zavoji i instrumenti.

Vićanović je kao medicinski tehničar bio zadužen da vodi računa o broju iskorištenih gaza.

Njih troje su optuženi da su postupali suprotno upustvima o radu operacionog bloka.

-Stevanovićeva je propustila da obavi valjanu reviziju trbušne duplje pred kraj operativnog zahvata i da iz trbušne šupljine ukloni abdominalnu kompresu korištenu tokom operativnog zahvata – navedno je u optužnici.

Zatim prema optužnici, Obradovićeva je bila dužna da signalizira po okončanju operativnog zahvata da nedostaje trbušna kompresa, a Vićanović da obavi evidenciju utrošenog materijala, olako držeći se da na taj način neće prouzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentkinje.

– Uslijed ovih propusta kod pacijentkinje je tokom operacije u trbušnoj duplji ostala gaza dužine oko 200 centimetara. Koja je kao strano tijelo dovela do poremaćaja i pojave apscesa, više fistula i upalu potrbušnice zbog čega je ona u KC Vojvodina u oktobru 2016. godine morala biti operisana – navedeno je u optužnici.

Dalje se dodaje da su joj tokom operacije u Vojvodini odstranjeni dijelovi tankog crijeva, skoro cijelo debelo crijevo, što je sve dovelo do oštećenja zdravlja koje je bilo opasno za život.

Poslije oporavka Đurovićeva je ispričala da je imala ukupno tri operacije koje su trajale više od osam časova, a u bolnici je provela ukupno 42 dana.

– Na porođaj sam otišla sa 109 kilograma, a poslije sam jedva imala 67. Oporavak je tekao sporo i stomak mi je sav isječen. Nikada više neću biti ista. Katastrofa je koliko su me upropastili. Da nema moje bebe, odavno bih bila pod zemljom – ranije je ispričala ova pacijentkinja.

Doktorica tvrdila da je razmažena

Đurovićeva je ispričala da je poslije poroda trpila užasne bolove, ali da su je i pored toga otpustili kući.

– Jedva sam mogla da stojim. Konstantno me je boljelo, ali sam imala obaveze oko bebe i to sam trpila. Više puta sam se javljala doktorki Stevanović, ali je ona govorila da mi nije ništa i da sam razmažena. Na posljednjem pregledu mi je rekla da je ginekološki sve u redu i poslala me je hirurgu – rekla je ranije Svjetlana Đurović.

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Hronika

Prev Next