Petrovdan: Dan Svetih apostola Petra i Pavla Istaknuto

Napišite komentar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik koji je u našem narodu poznat pod imenom Petrovdan. Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovjednicima i učiteljima novozavjetne vjere.

sveti apostoli petar i pavle

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vjernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo. Sveti apostol Petar se pominje kao jedan od najodanijih Hristovih sljedbenika, a riječi: "Ti si Hristos, Sin Boga živoga", zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vjere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

Sveti apostol Petar je kao episkop propovijedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gdje su stvorena prva uporišta nove vjere, a smatra se piscem dvije poslanice u crkvi poznate kao – Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavjetu.

U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige Svetog Petra kao znamenje snage svetitelja u koje ga je okovao car Irod, progonitelj hrišćana, a koje su, prema predanju, same spale sa ruku i nogu svetitelja na pojavu anđela Božjeg.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najprije farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista. Povjerovao je u njegovu propovijed i postao jedan od najvećih propovijednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana. Po carevoj naredbi, Petar je trebalo da bude raspet na krstu, ali je on smatrao da je nedostojan da bude pogubljen kao njegov učitelj pa je tražio da bude raspet s glavom nadole.

Pavla, koji je bio rimski državljanin, nisu razapeli, ali mu je odrubljena glava istog dana kada je raspet Petar. Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričest vjernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Svete Crkve i važno je tog dana prisustvovati Liturgiji.

Ovaj praznik u Srbiji se obilježava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Ako ste ljubitelji jabuka, treba da ih jedete, ali nikako ne smijete da ih sječete nožem već samo da ih grizete! Postoji vjerovanje da na ovaj dan Sveti Petar dijeli jabuke djeci na onom svijetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.

Posljednja izmjena Četvrtak, 12 Juli 2018 00:19

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next