Petnaest godina od smrti gradonačelnika Predraga Lasice Istaknuto

Napišite komentar

Porodica i prijatelji pokojnog gradonačelnika Srpskog, danas Istočnog Sarajeva Predraga Pekija Lasice obilježili su danas petnaest godina od njegove smrti. Predraga Lasicu smrt je zatekla upravo na mjestu gradonačelnika, 25. juna 2003. godine.

predrag lasica

Rođen je 6. avgusta 1955. godine u Palama, a funkciju prvog čovjeka grada, tada Srpskog, danas Istočnog Sarajeva obavljao je od 2000. do 2003. godine. Tokom svog angažmana u politici bio je i predsjednik Skupštine grada Srpsko Sarajevo, kao i predsjednik Skupštine opštine Pale.

Predrag Lasica potiče iz ugledne paljanske porodice, djetinjstvo je proveo na Palama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1977. godine. Zvanje magistra je stekao 1998. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Srpskom Sarajevu, gdje je postavljen za višeg asistenta.

U vrijeme SFR Jugoslavije, bio je direktor Poljoprivrednog dobra Butmir, Sarajevo. Bio je učesnik otadžbinskog rata od 1992. do 1996. godine. Nakon rata obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Pale (1997-1998), a nakon toga izabran je na mjesto predsjednika Skupštine grada Srpsko Sarajevo.

Funkciju predsjednika je obavljao dvije godine. Od 2000. godine imenovan je na mjesto gradonačelnika Srpskog Sarajeva, gdje ga zatiče smrt 25. jun 2003. godine. Jedan je od osnivača Agencije za ekonomski razvoj sarajevske regije (SERDA).

Bio je sportski radnik, aktivni fudbaler FK "Romanije" Pale i član Smučarskog kluba "Romanija" Pale. Kao funkcioner, dao je veliki doprinos razvoju sporta u Istočnom Sarajevu. Najveće zasluge mu se pripisuju za početak izgradnje sportske dvorane na Palama, čiji završetak nije doživio.

Stanovnici Pala su predložili da dvorana bude nazvana u ime Predraga Lasica - Sportska dvorana "Peki", što je kasnije i ostvareno i ova sportska dvorana u Palama nosi njegovo ime.

Preminuo je u rodnim Palama 25. juna 2003. u 47. godini života. Sahranjen je 26. juna 2003. godine uz najviše državne, vojne i vjerske počasti na Palama. Opelo je služio mitropolit Nikolaj Mrđa sa sveštenstvom sarajevskog namjesništva, na sahrani se okupilo više stotina sugrađana, kao i čitav državni vrh Republike Srpske.

Povodom njegove smrti, u Srpskom Sarajevu je 26. juna 2003. proglašen dan žalosti. Iza njega su ostali supruga Višnja, kćerka Natalija i sin Aleksandar Lasica.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 25 Juni 2018 18:53

  • Izvor: wikipedia.org
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Prev Next