Pandurević: Nećemo dozvoliti Kasipoviću da formira ''Viši sud BiH'' Istaknuto

Napišite komentar

SDS i SZP neće dozvoliti formiranje novog suda na nivou BiH što je juče, nakon runde strukturalnog dijaloga, najavio Anton Kasipović. Ne znamo odakle pravo ministru Kasipoviću, u čije ime zagovara i najavljuje nekakav Viši sud BiH!?

aleksandra pandurevic 22

U ime naroda i Republike Srpske, sigurno ne! Za tako nešto saglasnost mora dati Narodna skupština Republike Srpske i to dvotrećinskom većinom jer je riječ o prenosu nadležnosti, što Srpska demokratska stranka i partije Saveza za promjene nikada neće podržati jer mi nismo podržali niti glasali ni za osnivanje Tužilaštva BiH, Suda BiH i VSTS.

Kada je nakaradno pravosuđe na nivou BiH, po principu kadija te tuži – kadija ti sudi, oslobodilo Nasera Orića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 9. septembra 2017.godine izjavio da rad Tužilaštva BiH i Suda BiH treba suspendovati na teritoriji Republike Srpske i da će on uskoro izaći sa konkretnim prijedlozima.

Da li je osnivanje novog suda, Višeg suda, najavljeni Dodikov konkretan prijedlog? Koja institucija Republike Srpske je dala saglasnost za tako nešto, i zašto sada Dodik ne raspiše referendum i ne pita narod da li želi Viši sud BiH?

Nažalost, Dodik i njegov ministar pravde se rugaju građanima Republike Srpske koji su na referendumu 2014 rekli NE pravosuđu na nivou BiH i danas suprotno njihovom stavu žele formirati novi sud. Nemam dileme da je ovo Dodikov ustupak Sarajevu na štetu Republike Srpske i protivno volji srpskog naroda, ne bi li se umilio strancima i dobio bošnjačke glasove pošto srpske gubi rapidnom brzinom. Očito je da Dodik želi pokazati Sarajevu kako je spreman graditi BiH i kao prvi korak im nudi Viši sud BiH.

Dakle, nakon sedam godina strukturalnog dijaloga, kroz koji smo trebali ukinuti pravosuđe na nivou BiH što je obećavala vlast, došli smo do cementiranja pravosuđa i novog suda. Zato će izbori u oktobru biti i referendum naroda sa pitanjem – da li podržavate osnivanje Višeg suda BiH. Oni koji podržavaju, zaokružiće Dodika i Cvijanovićevu, a ostali Ivanića i Govedaricu kao ljude koji će raditi ono što narod od njih želi.

Aleksandra Pandurević
Potpredsjednica SDS

Posljednja izmjena Srijeda, 04 Juli 2018 14:15

  • Izvor: frontal.rs
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next