Paljani oštetili budžet Srpske za oko 940.000 KM Istaknuto

Napišite komentar

122 policija pale sarsUprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Poreskom upravom Srpske, podnijela je nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv lica čiji su inicijali A.Š. (26) i Z.Š. (47) iz Pala zbog sumnje da su budžet Srpske oštetili za oko 941.600 KM.

Iz MUP-a Srpske je saopšteno da je A.Š. u svojstvu ovlaštenog lica paljanskog preduzeća po dogovoru sa Z.Š. od 2015. do 2017. godine, na osnovu sačinjenih prividnih ugovora i drugih transakcija putem računa i blagajne, naredio isplate u ukupnom iznosu oko 1.413.600 KM, čime su počinila krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

U saopštenju se navodi da su na ovaj način lica prikrivenim isplatama, prema Z.Š, izbjegla zakonsku obavezu plaćanja poreza i doprinosa i počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, a budžet Srpske oštetili za oko 941.600 KM.

Dio novca stečenog u ovim krivičnim djelima osumnjičena lica su vratila u pravni promet prikazujući ga kao pozajmicu privrednom društvu u iznosu oko 158.000 KM, dok su dio iskoristili za kupovinu nepokretne imovine vrijednosti 250.000 KM, te za izgradnju i opremanje luksuznog stambenog objekta čime su počinili krivično djelo "Pranje novca".

Izvještaj je podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo protiv A.Š. i Z.Š. i zbog sumnje da su počinila krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", "Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava", "Utaja poreza i doprinosa i pranje novca".

 

 

 

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh