Otežan saobraćaj na planinama

jahorina snijeg olimpijski sarsZbog ugaženog snijega i poledice, otežano se saobraća u višim planinskim predjelima i preko prevoja. Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, Trnovo-Foča, preko Rogoja i Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, gdje se za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere preporučuje upotreba lanaca.

I u ostalim krajevima Republike Srpske vozi se po mokrim i klizavim kolovozima. Napominjemo, da su dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu, vrše čišćenje i posipanje, tako da su za sada svi putni pravci prohodni.

Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode ovim zimskim uslovima na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Na magistralnom putu M-5, u tunelu Kalovita Brda na dionici Ljubogošta – Pale, saobraćaj je, zbog sanacionih radova, potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

FEDERACIJA BiH

Zbog ugaženog snijega na kolovozu sporije se saobraća na većini puteva u FBiH. Posebnu pažnju skrećemo na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo - Olovo-Kladanj, Tarčin - Konjic, Tuzla - Bijeljina, Bugojno - Novi Travnik, Bugojno-Prozor, Livno-Kupres i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Pojačan oprez savjetujemo na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP Brod na izlazu iz BiH čeka se 40 minuta, a na GP Gradiška oko 30 minuta. Na ostalim GP za sada nema dužih zadržavanja.

 

nazad na vrh