Otežan i usporen saobraćaj preko planinskih prevoja

stanje snijeg voznja sars1Na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj saobraćaj je usporen i otežan zbog intenzivnih snježnih padavina. Posebno izdvajamo putne pravce: M-18 Sarajevo- Foča (Rogoj), M-5 Sarajevo – Sokolac - Vlasenica, M-4 Kotor Vroš – Teslić (Borja), M-15 Mrkonjić Grad- Glamoč ( Mliništa), R-414 Banja Luka- Kneževo –Turbe i R-411 Banja Luka - Čađavica.

Ekipe putnih službi su na terenu i održavaju sve puteve prohodnim. Na području Hercegovine saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Upozoravamo na poledicu, posebno u višim predjelima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina na opasnost od odrona.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Nove padavine i zasniježen kolovoz uslovljavaju sporije odvijanje saobraćaja na dionicama u planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Ključ, Bugojno-Prozor, Posušje-Mesihovina, kao i na putevima na širem području Tomislavgrada i Bosanskog Grahova.

Na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Bihać-Izačić obavezna je upotreba lanaca za teretna motorna vozila. Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Na putevima u južnim krajevima kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj se odvija u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova odvija preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

 

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next