Oduzeta vozila idu na doboš ili u staro gvožđe

Napišite komentar

oduzeta vozila snijegSavjet ministara BiH na narednoj sjednici najvjerovatnije će zaključiti da sva vozila oduzeta u carinskim postupcima koja ispunjavaju uslove za registraciju budu prodata, a ona koja ne mogu biti registrovana da se unište ili prodaju u staro željezo.

Zanimljivo je da ovo već godinama predlaže Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali da je Savjet ministara uvijek nalazio način i razloge da ove zaključke ne usvoji i praktično riješi ovaj decenijski problem.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Savjet ministara i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH zbog problema s oduzetim vozilima do sada su nekoliko puta formirali razne grupe, a čak su i usvajani određeni zaključci po tom pitanju, međutim ti dogovori zbog raznih opstrukcija nikad nisu sprovedeni u djelo.

"Vozila se u skladišnim prostorima nalaze duži period, a kako u skladu sa važećim zakonskim propisima oduzimanje i zaprimanje vozila vrši kontinuirano - prostor za skladištenje je popunjen. Određeni broj vozila nalazi se u prostorima koji pripadaju policijskim stanicama, pa je iste potrebno izmjestiti sa trenutnih lokacija. Za zaprimanje novopristiglih oduzetih vozila potrebno je angažovanje novih skladišnih prostora, što bi zahtijevalo izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava, kojima Uprava za indirektno oporezivanje ne raspolaže", navedeno je, između ostalog, u obrazloženju zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Takođe, u obrazloženju se zadužuje Uprava za indirektno oporezivanje za postupanje sa motornim vozilima koja su pravosnažnom sudskom odlukom oduzeta, vozilima koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i vozilima kojih su se vlasnici odrekli u korist države, koja ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet u skladu sa važećim propisima, a stavljena su na raspolaganje Upravi za indirektno oporezivanje.

Problem vozila koja su oduzeta, a koja se nalaze po skladištima širom BiH, UIO je naslijedila još od carinskih uprava entiteta, između ostalog i vozila koja je MUP Republike Srpske oduzeo u akciji "Falsifikat" još 2004. godine.

Tada je oduzeto nekoliko stotina vozila koja i danas propadaju po skladištima. Trenutno na godišnjem nivou Uprava za indirektno oporezivanje zakup za prostore na kojima skladišti vozila plaća gotovo 90.000 KM, a na parkinzima se nalazi oko 3.300 vozila, od kojih je malo više od 2.000 pravosnažno oduzeto.

 

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next