Oduzeta razna roba u vrijednosti 207.000 KM

Napišite komentar

oduzeta roba 18Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo, Granični prelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica- Sarajevo oduzeli su raznu robu u vrijednosti 207.000 KM, saopšteno je za Sarajevo-RS iz UIO BiH.

Provodeći pojačane mjere na poslovima sprečavanja krijumčarenja preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Sarajevo, u saradnji sa carinskim službenicima uz pomoć stacionarnog rengen aparata "Smith & Heimann" doniranog od putem programa EXBS od strane Vlade SAD izvršili su kontrolu prtljaga turskog državljanina inicijala E.E.

Tom prilikom pronašli su i zapljenili veću količinu lijekova za liječenje narkotičke zavisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM. Pronađena roba je privremeno oduzeta, a lice je procesuirano u skraćenom postupku pred nadležnim Opštinskom sudu u Sarajevu obzirom da je riječ o nerezidentu.

Na osnovu operativnih informacija, ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, izvršili su detaljan fizički pregled pošiljke tekstilnih proizvoda prijavljenih za carinjenje na Graničnom prelazu Uvac.

Tom prilikom pronađena je veča količina odjevnih predmeta bez pokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM. Obzirom da su ovom radnjom ostvarena obilježja krivičnog djela krijumčarenja, obavješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je predložio dalje postupanje, navode iz UIO BiH.

Postupajući po operativnim saznanjima, ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja RC Sarajevo, izvršila su presretanje i pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica – Sarajevo, a za koje je postojala informacija da se istim "rastura" roba koja je prokrijumčarena u BiH.

Tom prilikom pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza "Nutela" bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti od 4.000 KM. Protiv počinioca prekršaja biće podnesena prijava pred nadležnim sudom.

Pored gore navedenih aktivnosti, u toku mjeseca januara, ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo izvršila su 14 privremenih oduzimanja robe stranog porijekla odnosno robe koja nije prošla zakonskuoduzeta roba 19 proceduru carinjenja, a riječ je mobilnim aparatima, satovima, nakitu, putničkim motornim vozilima, odjevnim predmetima, duvanskim prerađevinama itd. u ukupnoj vrijednosti od 140.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Pored toga u nekoliko navrata, po nalozima tužilaštava i sudova, sužbenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo asistirali su policijskim službenicima u vršenju pretresa vozila uz upotrebu specijalističke opreme za pregled donirane od strane EXBS programa Vlade SAD, što predstavlja dobru praksu međuagencijske suradnje.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i jedne krivične prijave.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Takođe, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

 

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Hronika

Prev Next