Održana radionica o energetskoj efikasnosti Istaknuto

Napišite komentar
Za predstavnike opština koje imaju manje od 20 000 stanovnika juče je na Jahorini održana radionica pod nazivom “Enegretska efikasnost u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj”.
 
Organizator radionice je EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Savezom Opština i gradova Republike Srpske.  
 
Iako prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine koje imaju manje od 20 000 stanovnika nisu obavezne imati Akcioni plan energetske efikasnosti, cilj današnje radionice je bio motivisati opštine da ipak pristupe izradi ovog dokumenta. 
 
 „Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine koje imaju ispod 20 000 stanovnika, nisu obavezne imati ovaj akcioni plan energetske efikasnosti, međutim ukoliko ga izrade sistemski će pratiti potrošnju energije, realizovati mjere energetske efikasnosti i ostvariti finansijske uštede koje mogu preusmjeriti na nove projekte energetske efikasnosti za javne objekte koje su u nadležnosti opština“, istakao je Ervin Đember, certifikovani savjetnik za energetsku efikasnost iz Centra za razvoj i podršku Tuzla (CRP).
 
Prisutnima su se obratili stručnjaci za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, Centra za razvoj i podršku Tuzla, EFEKT mreže i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).  
 
„Mnogi ne razumiju pojam energetske efikasnosti, ako ugasite sijalicu vi ste uštedjeli energiju, ali to nije efikasna ušteda jer ste vi sebi narušili komfor. Ne možete živjeti u mraku, ali ako iste te sijalice zamijenite LED rasvjetom, tek onda ste efikasno uštedjeli energiju“ istakla je kao primjer, tokom svog izlaganja Danijela Kardaš, dipl.ing mašinstva, Univerziteta u Banjoj Luci. 
 
Pozitivan primjer, u svom izlaganju, dao je i profesor Petar Gvero sa Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci: „Primjer dobre prakse je Austrija, oni su zaustavili iseljavanje nekih ruralnih područja, pojavom biomase i peleta otvorila su se brojna radna mjesta, tako su svi zaposleni u toj privrednoj grani. Bosna i Hercegovina ima ogroman neiskorišten potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije“.  
 
„I mi imamo dosta pozitivnih primjera. Jedan broj opština, potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika evropskih gradova (Covenant of Mayors), preuzeo je obavezu unapređenja energetske efikasnosti za 20%, prema preporukama strategije EU 20-20-20“, dodao je Ervin Đember, certificirani savjetnik za energetsku efikasnost iz Centra za razvoj i podršku Tuzla (CRP) i za kraj pozvao sve manje opštine u Republici Srpskoj da pristupe izradi pomenutog akcionog plana.
 
Ovo je treća po redu radionica o energetskoj efikasnosti za jedinice lokalne samouprave Republike Srpske, a na današnjoj su prisustvovali predstavnici Višegrada, Rogatice, Novog Goražda, Kalinovika, Istočne Ilidže, Čajniča, Trnova, Sokoca, Grada Istočno Sarajevo i Berkovića - saopšteno je iz Centra za razvoj i podršku.
 
Izvor: Sarajevo-RS
 
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh