Održan Vidovdanski koncert horske muzike u hramu Svetog Varnave

Napišite komentar

Srpsko pjevačko društvo ''Sloga'' u zajedničkoj organizaciji sa Kamernim horom Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo, priredilo je u subotu, 30. juna 2018. godine Vidovdanski koncert horske muzike u hramu Svetog Varnave Hvostanskog u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu.

spd sloga zajednicki koncert1

Pored horova-organizatora pod upravom dirigenata Rada Radovića i Stefana Mojsilovića, na koncertu su učestvovali Ansambl pojaca koji djeluje pri pomenutom Smjeru (rukovodilac Slobodan Brljić) i Dječiji hor Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije Dabrobosanske ''Sveti Petar Sarajevski'' iz Istočnog Sarajeva, navodi se na ''facebook'' stranici SPD ''Sloga''.

U prepunom hramu Svetog Varnave Hvostanskog (koji je i sam bio muzičar, svirao je violinu) održan je prvi koncert horske muzike uopšte. Horovi su se predstavili repertoarom prilagođenim velikom prazniku koji je okosnica srpskog vjersko-nacionalnog bića.

kamerni hor koncert2

Izvođenje raznovrsne pravoslavne crkvene muzike iz pronađenih neumskih zapisa manastira Hilandara, izvođenje raznih napjeva melografa i kompozitora arhiepiskopa Jonatana, episkopa Stefana Lastavice, sveštenika Nenada Baračkog i Mirka Pavlovića, te kompozicija savremenih autora duhovne i svjetovne muzike Vojina Komadine, Radomira Petrovića i dr., prikazalo je da se na području Sarajeva njeguje i razvija reprezentativna horska škola.

Vidovdan je bio krsna slava SPD ''Sloga'' od osnivanja društva 1888. do 1921. godine, kada postaje nacionalni praznik Kraljevine Jugoslavije, pa hor za svog zaštitnika uzima Svetog Dimitrija, kojeg kao krsnu slavu proslavlja i danas.

Upravo je sjećanje na te prve dane ''Sloge'' i prve slave hora jedan od povoda organizovanja koncerta, dodaje se u saopštenju SPD ''Sloga'' Sarajevo. Bratstvo hrama na čelu sa starješinom jerejem Boškom Tošovićem izrazilo je nadu da će ovih koncerata biti u budućnosti i više, dodaje se u saopštenju SPD ''Sloga''.

 

Foto: SPD ''Sloga'' facebook

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 02 Juli 2018 22:03

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Kultura

Prev Next