Odobren izvoz svih vrsta mlijeka iz BiH u zemlje EU Istaknuto

Napišite komentar

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju, saopštio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

govedarica sarovic padjeni bileca

Naime, do sada je Bosna i Hercegovina izvozila samo termički obrađeno mlijeko (tzv. kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

– Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema ali i naše mliječne industrije – istakao je Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

– BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata – precizirao je ministar.

Ovim povodom, on je danas obišao postrojenja mljekare “Pađeni” u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

– Od ove mljekare živi preko 5.000 ljudi jer ona ima 1.000 kooperanata, i to u nerazvijenom dijelu Srpske – rekao je Šarović.

Današnjoj posjeti prisustvovali su takođe lider SDS Vukota Govedarica i direktor kancelarije za Veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, a sve ih je dočekao vlasnik mljekare Nenad Vukoje.

Podsticaji

Republici Srpskoj treba odgovorna Vlada, koja će da poštuje zakone i da poštuje poljoprivredne proizvođače, a sa druge strane ne treba dozvoliti ono što smo nedavno vidjeli kako i na koji način je sadašnja Vlada RS dodijelila sredstva za investicije, rekao je Govedarica.

– Firmama treba stabilan podsticaj, jer je 70 miliona na godišnjem nivou premalo. Našim proizvođačima u poljoprivredi treba 120 miliona KM godišnje podsticaja i zato će od 7. oktobra proizvođačima u Srpskoj biti mnogo drugačije i povoljnije – naveo je Govedarica.

On je naglasio da se otvaraju nove evropske perspektive za izvoz i dodatna sredstva.

 

Foto: Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 06 Avgust 2018 15:49

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next