OC ''Jahorina'' se zadužuje za 16 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' planira ove godine da se zaduži za 16 miliona maraka, ali i da nastavi rasprodaju državne imovine na toj planini. U Srednjoročnom planu razvoja OC ''Jahorina'' za period 2019 – 2021. godina, koji će se naći na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara 22. marta, navodi se da je u planu prodaja određene imovine.

jahorinamart2015

Podsjećamo, najveći državni hotel na Jahorini ''Bistrica'' već je prodat kompaniji ''Batagon International'' za 5,9 miliona, a ove godine u planu je i prodaja druge imovine. Prema investicionom planu OC ''Jahorina'' planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM.

Najvrijednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja ''mountin kostera'' sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

''OC ''Jahorina'' će u skladu sa usvojenim planom nastaviti investiciona finasiranja iz vlastitih sredstava, kroz očekivano uknjiženje i prodaju lokacija, kao i putem manjih subvencionisanih projekata. Planiran je kontinuitet u stabilnom poslovanju pa ćemo u 2019. godini raditi na pronalaženju povoljnog dugoročnog finansijskog zaduženja u iznosu od 16 miliona KM'', naveo je direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić u Srednjoročnom planu razvoja.

OC ''Jahorina'' u prošloj godini je zabilježila dobit od 41.101 KM. Ski centar je imao dobit 1,35 miliona KM, dok je ugostiteljstvo završilo u minusu od 1,31 milion KM. Uposlenost kapaciteta u sezoni 2017/2018 ostvarena je za 131 dan i brojem skijaša od 184.416, što je za 50 odsto više od prethodne sezone.

U Olimpijskom centru, pored domaćih i regionalnih turista, nadaju se i Kinezima, ističući da se u Kini 2022. godine održavaju Olimpijske igre, a čiji sportisti moraju negdje da treniraju za taj događaj.

Poslije Kine, nova potencijalna tržišta za Jahorinu su zemlje u kojima aviosaboraćaj igra glavnu ulogu, a to su Turska, Mađarska, Rumunija, Rusija, Bugarska i Grčka.

''Moramo svojom kompletnom uslugom koju ćemo ponuditi turistima iz ovih zemalja omogućiti da dođu avionom i da ih od izlaska iz aviona preuzmemo i obezbijedimo sve potrebne usluge i opremu za skijanje. Prvo šta treba riješiti na nivou države je javni prevoz od Sarajeva do Jahorine'', navedeno je u planu OC ''Jahorina''.

 

Autor: Svjetlana Šurlan

Posljednja izmjena Srijeda, 13 Mart 2019 14:08

  • Izvor: Capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh