Obilježene 24 godine od pogibije Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića

Napišite komentar

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, danas je na mjesnom groblju Podkrajevi u Mokrom i vojničkom groblju na Sokocu obilježeno 24. godine od pogibije Komandanta 4. bataljona Vojne Policije, Sarajevsko- romanijskog korpusa, kapetana Nedeljka Lizdeka i vojnika Sretena Kneževića.

veterani bartula sokolovici

Ovom prilikom, veterani su obišli i grob vojnika Aleksadra Bartule u Sokolovićima, te položili cvijeće i prislužili svijeće.

Tog 7. aprila 1994. godine kapetan Lizdek je poveo dio jedinice u širi rejon Rogoja, a zadatak je bio "čišćenje" tog dijela srpske teritorije od diverzantsko- terorističke grupe (DTG), koja se tog dana probila iza srpskih linija, navodi se na blogu Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

"Dan prije, 6. aprila, policijskoj stanici Trnovo je javljeno da je na putnoj komunikaciji Trnovo- Foča uočena neprijateljska DTG. Istog dana je dio jedinice, sastava 40. ljudi upućen u Trnovo, gdje je bilo još 20. vojnika na ranijem zadatku. Odmah su se preduzele mjere i radnje u cilju, lociranja i likvidacije pomenute DTG. Podjeljeni u manje grupe, na nekoliko različitih tačaka, vojnici angažovani na ovom zadatku su proveli čitavu noć. Ujutro. 7. aprila, u samo svitanje, jedinica je dobila pojačanje, te su se u potjeru uključili i pripadnici MUP-a sa psom tragčem i izviđači iz sastava SRK. Organizovala se grupa za potjeru i akcija je nastavljena. Pas tragač je otkrio DTG, i otvorena je vatra. DTG je razbijena na dva dijela, jedna je krenula u pravcu Dražinog potoka, a druga u pravcu sela Pjevac. Po dojavi, ostali dio jedinice je krenuo iz Trnova put sela Pjevac. Na putu je kolona naših vozila naišla na jedan dio razbijene DTG. Došlo je do žestokog obračuna, a u toj razmjeni vatre, živote u temelje naše otadžbine položili su naš komandant bataljona, kapetan Nedeljko Lizdek i vojnik Sreten Knežević", navodi se na blogu.

nedeljko lizdek grob

Dodaje se da je neprijateljska strana pretrpjela žestoke gubitke, a po izjavi uhvaćenih terorista, grupa je brojala 40. vojnika.

Lizdek je na čelo bataljona došao kao aktivni starješina iz JNA. Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina. Odlikovan je medaljom Zasluga za narod. Knežević je bio diplpmirani inženjer geodezije.

Kao asistent je radio na građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Pored porodice, pomenu su pisustvovali Udruženje Veterana Vojne Policije Sarajevsko- romanijskog korpusa, te predstavnici Boračke organizacije.

 

Posljednja izmjena Subota, 07 April 2018 13:04

  • Izvor: vojnapolicija-srk.blogspot.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next