Obavezna upotreba lanaca za teretna vozila preko Romanije i Rogoja

Saobraćaj se danas u Republici Srpskoj odvija po mokrim i klizavim kolovozima. Na putevima u planinskim predjelima i preko prevoja na kolovozu ima snijega i peledice. Posebnu pažnju skrećemo na putne pravce Mokro-Rogatica (preko Romanije) i Trnovo-Dobro Polje (preko Rogoja), gdje je za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere obavezna upotreba lanaca.

lanci na kamionu

Dodatno, povremeno jak vjetar nanosi snijeg na kolovoz na području Mrkonjić Grada, romanijskoj regiji i u donjem Podrinju. Napominjemo da su dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu i vrše čišćenje i posipanje, ali niske temperature usporavaju njihovo djelovanje.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

FEDERACIJA BiH

Na većini puteva u višim predjelima kolovoz je zasnježen, zbog čega se saobraća sporije. Izdvajamo dionice: Sarajevo-Tuzla, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Ključ-Bihać, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Bugojno-Kupres-Šujica.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu mjestimično ima i u nižim predjelima centralne i zapadne Bosne.

U jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira snježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Zbog praznika pravoslavnog Božića danas od 12h do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.Dodatno, povodom proslave Dana Republike Srpske,dana 09.01.od 00:00 do 10.01. do 06:00h zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području RS.

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next