Obavezna upotreba lanaca za teretna vozila preko Romanije

Zbog snježnih padavina saobraća se usporeno i otežano, posebno na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Tisovac-Kneževo-Ugar, Rogolji-prevoj Miliništa, Šipovo-Strojice, Kotor Varoš-Teslić, Sarajevo-Rogatica, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište. Napominjemo da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i vrše čišćenje i posipanje, po prioritetima.

lanci na kamionu

Na putnim pravcima Trebinje-Stolac, preko prevoja Žegulja, Šepak-Zvornik-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak i Tišća-Donje Caparde vozačima skrećemo pažnju na maglu koja smanjuje vidljivost. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost i na ostalim dionicama u višim predjelima, te ponegdje u kotlinama i uz riječne tokove. Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Neophodna je maksimalno oprezna i sporija vožnja, uz obaveznu upotrebu zimske opreme, dok je na dionicama koje vode preko planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučljiva upotreba lanaca, a preko Romanije (Sarajevo-Rogatica) obavezna.

FEDERACIJA BiH

Završen je uviđaj saobraćajne nezgode u mjestu Donja Jablanica (M-17 Jablanica-Mostar), ali se i dalje na ovom lokalitetu saobraća usporeno. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovoj dionici obavezna je upotreba lanaca.

I na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Nove padavine usporavaju saobraćanje i na ostalim putevima u našoj zemlji.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima duva jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BIH nema dužih zadržavanja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Posljednja izmjena Utorak, 22 Januar 2019 14:47

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next