Očekuje se početak radova na izgradnji fiskulturne sale Osnovne škole ''Petar Petrović Njegoš'' Istaknuto

Napišite komentar

Rukovodstvo Osnovne škole ''Petar Petrović Njegoš'' i opština Istočna Ilidža ove godine bi trebali da realizuju projekat izgradnje fiskulturne sale za potrebe učenika pomenute škole, što je za Sarajevo-RS potvrdila direktor škole Zdenka Perendija.

petar petrovic njegos skola1

Perendija je istakla da je sređivanje projektne dokumentacije za izgradnju fiskulturne sale jedna od najvažnijih aktivnosti u školi tokom ove godine.

"Podsjetiću da smo već ranije imali projektnu dokumentaciju, ali zbog izmjena zakona za objekte visokogradnje, taj projekat je morao ići na usaglašavanje sa zakonskim odredbama. Projektnu dokumentaciju radi Opština Istočna Ilidža i nadam se da će radovi otpočeti ove godine", istakla je Perendija za naš portal.

Nedostatak fiskulturne sale dugogodišnji je problem u ovoj školi, te zbog toga djeca nemaju osnovne uslove za obavljanje fizičkih aktivnosti, kao ni nastavnici koji predaju fizičko vaspitanje.

Upis novih učenika u Osnovnu školu ''Petar Petrović Njegoš'' je u toku, a prema riječima Perendije, do sada je trenutno evidentiran 91 prvačić koji će biti raspoređeni u četiri odjeljenja, što je za jedno odjeljenje više u odnosu na prošlu godinu.

Perendija ističe da su u toku testiranja djece kod pedagoga i ljekarski pregledi, a za onu djecu koja nisu bila korisnici vrtića, organizovana je pripremna nastava u dvije grupe.

Takođe, u toku su i pripreme za eksternu provjeru dostignuća učenika devetih razreda iz srpskog jezika i matematike, a ova škola je ušla u projekat TIMSS 2019 (Međunarodno istraživanje trendova u znanju iz prirodnih nauka).

U ovom projektu učestvuju učenici petih razreda na nivou država bivše Jugoslavije.

Kada se radi o novom kodeksu oblačenja u osnovnim školama, Perendija kaže da on još uvijek nije objavljen u Službenom glasniku, ali da su informacije prenijete, kako učenicima, tako i nastavnicima i roditeljima.

"Ne očekujem da ćemo imati problema po tom pitanju, jer ih nismo imali ni do sada. U prethodnom periodu ako se slučajno desilo da neki učenik dođe neadekvatno odjeven, odjeljenski starješina je skretao pažnju i djeca su to bez pogovora poštivala. To su bili izolovani slučajevi, koji su se dešavali više iz neznanja djece, nego da se s namjerom krše pravila", kaže Perendija za Sarajevo-RS portal.

Upis učenika traje i u Osnovnoj školi ''Aleksa Šantić'' iz Vojkovića, a direktor škole Dejan Lužajić za Sarajevo-RS portal kaže da do sada u evidenciji imaju 37 novih učenika, spremnih za polazak u prvi razred.

"Trenutno radimo testiranje djece, a već je krenula i pripremna nastava za buduće prvačiće. Mi smo zadovoljni ovogodišnjim upisom, posebno što nemamo trend opadanja učenike. Kao i prethodnih godina imaćemo dva odjeljenja prvačića", kaže nam Lužajić.

On ističe da škola ima odličnu saradnju sa organizacijom "World Vision", te da trenutno rade na projektu preko kojeg će obezbjediti ortopedsko pomagalo za jednu civilnu žrtvu rata.
 
"Takođe, naša škola ovih dana učestvuje u sportskim aktivnostima povodom Dana odbrane Ilidže, manifestacije u organizaciji Ilidžanskog borca", navodi Lužajić.

Sa novim kodeksom o oblačenju, stalnom pitanju koje postavljamo svim direktorima škola na području grada, direktor Lužajić smatra da će se poštovati.

"Do sada nikada nismo imali problema, kada je u pitanju odijevanje kako učenika, tako i nastavnog kadra", ističe on.

Ovih dana posjetili smo tri osnovne škole na području grada Istočno Sarajevo. U narednim danima razgovaraćemo i sa drugim direktorima škola, kako bismo informisali građane i roditelje prvačića, koji od naredne školske godine kreću u prvi razred, o aktivnostima i stanju u školama koje će njihova djeca pohađati.

Posljednja izmjena Utorak, 17 April 2018 14:31
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh