NSU - Pretisov kralj asfalta

Napišite komentar

princ automobilAuto industrija u Bosni i Hercegovini počinje sa radom pedesetih godina. Krenulo se sa kamionskim motorima, a krajem osamdesetih došlo se do toga da je ovdje trebalo da bude najveća proizvodnja "Volkswagen" grupe izvan Njemačke.

Industrijalizacija Bosne i Hercegovine po završetku Drugog svjetskog rata pojačana je ambicijama za razvoj auto-industrije.

Već 1953. godine preduzeće FAMOS (Fabrika motora Sarajevo) kupila je licencu za proizvodnju motora od švajcarskog "Zaurera" (Saurer) koji su uz određene modifikacije ugrađivani u "FAP" kamione, takođe bazirani na modelima ovog proizvođača.

Saradnja FAMOS-a sa "Mercedes-Bencom" počinje 1973. godine, kao i proizvodnja najsavremenijih motora ovog proizvođača.

Preduzeće "Pretis" (Preduzeće Tito Sarajevo) je kao dopunu svom proizvodnom programu vezanom za namjensku industriju započelo sklapanje njemačkog "NSU princa" 1963. godine.

Kralj asfalta – NSU 1200

U to vrijeme, "Princ" je bio ekvivalent današnjem "Audiju TT", što je dovoljno za shvatanje važnosti i imidža tog modela. Osim automobila, "Pretis" je proizvodio i "NSU" motocikle.

Bili su to model "Maksi" od 175 kubika, ali i za to vrijeme atraktivni skuter "NSU prima" od 146 i 175 kubika.

Već 1969. godine "Volkswagen" grupa preuzima "NSU", a u Jugoslaviji sa preduzećem "Pretis" osniva firmu "UNIS", a pod njenim okriljem i "TAS" (Tvornica automobila Sarajevo).

"Volkswagen AG" je imao vlasnički udio od 49 posto u novoj firmi, dok je ostalo bilo u državnom vlasništvu.

Umjesto "Princa" počinje montaža "Volkswagen Bube" 1970. godine, ali su iz Njemačke stizali praktično gotovi automobili sve do 1973. kada počinje pravo sklapanje ovog modela. Do 1976. kada je prestala proizvodnja, sa proizvodnih traka sišlo je ukupno 31. 667 "buba" namijenjenih jugoslovenskom tržištu.

Tada na scenu stupa čuveni "Golf" prve generacije. Proizvodnja u Vogošći je započela dvije godine kasnije u odnosu na Njemačku, a taman sa toliko zakašnjenja 1985. stiže i druga generacija. U suštini, bila je to bazna verzija "Golfa" i vrlo malo se razlikovala od njemačke varijante.golf 2 sa tablice

Osim toga, nešto malo je sklopljeno i "Džete", a najvažnije od svega je da 1983. godine počinje proizvodnja "Caddy" (kedi) modela i to za cijelu Evropu. Bila je to jedina fabrika ovog modela na starom kontinentu, a ukupan udio domaćih dijelova u proizvodnji "Golfa" iznosio je oko 20 procenata.

Prema nekim analizama, bio je čak kvalitetniji u odnosu na njemačke verzije.

Sa početkom rata prestaje i proizvodnja 1992. godine i to neposredno pred uvođenje proizvodnje "Golfa III". Time su nestale i ogromne mogućnosti za dalji razvoj fabrike jer je prema nekim planovima proizvodnja trebalo da bude proširena i na druge modele.

Takođe, prema planovima, "FAMOS" je trebalo da postane jedan od najvećih proizvođača kamionskih motora za evropsko tržište.

Serijal o auto industriji u SFRJ počeli smo pričom o Sloveniji. Ako smo preskočili neko značajni model, pozivamo vas da dopunite našu retrospektivu.

 

 

 

 

Posljednja izmjena Subota, 04 Novembar 2017 18:47

  • Izvor: magazinauto.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Auto-moto