Novo Vijeće naroda RS građane će koštati 15 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

Vijeće naroda Republike Srpske, čija će konstitutivna sjednica biti održana danas, koštaće u idućem četvorogodišnjem mandatu građane Srpske više od 15 miliona maraka. Centralna izborna komisije (CIK) BiH potvrdila je juče rezultate posrednih izbora i dodjelu mandata u Vijeću naroda RS.

vijece naroda rs zgrad

Iz reda Srba u Vijeće naroda izabrani su Vukota Govedarica, Ognjen Tadić, Dragan Ristić, Vojislav Gligić, Živko Marjanac, Miroslav Lazarević, Jasna Lukić i Slavko Dunjić. Delegati iz reda bošnjačkog naroda su Faruk Đozić, Dževad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović i Igor Bošnjak.

Iz reda Hrvata delegirani su Nada Tešanović, Ivo Bošnjak, Ivo Mijić, Davor Čordaš, Zdenka Gojković, Đuro Ivanović, Ivo Kamenjašević i Dragana Mikić. Delegati iz reda ostalih su Franc Sošnja, Danijel Puhalić, Jovana Čarkić i Radenko Rikić.

Prema Nacrtu budžeta Republike Srpske za 2019. godinu, Vijeće naroda raspolagaće sa 3,8 miliona KM, što je za skoro pola miliona više nego što je ta institucija imala ove godine kada joj je budžet bio 3,3 miliona KM.

Tako će idući četvorogodišnji mandat Vijeća naroda koštati građane RS oko 15 miliona maraka.

U Nacrtu budžeta za iduću godinu povećani su ukupni rashodi za bruto plate zaposlenih u Vijeću naroda, i to za 16 odsto u odnosu na ovu godinu i iznosiće 2,8 miliona KM u 2019.

Povećani su i troškovi za putovanja i smještaj, za stručne usluge, za usavršavanje zaposlenih, za reprezentaciju…

Značajno je povećan iznos za nabavku postrojenja i opreme, i to sa ovogodišnjih 40.000 KM na 125.000 KM u idućoj godini.

Rashodi za bruto naknade za rad delegata Vijeća naroda iznose 200.000 KM, dok tekući grant za rad delegatskih klubova iznosi 175.000 KM. Ove budžetske pozicije nisu povećane u odnosu na ovu godinu.

Delegati u Vijeću naroda mogu delegatsku dužnost obavljati sa ili bez zasnivanja radnog odnosa u Vijeću.

Prosječna plata delegata u Vijeću naroda RS iznosi oko 3.000 KM.

Prema nalazima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS u Službi Vijeća naroda je na kraju 2017. godine bilo zaposleno 29 radnika, dok su izabrana i imenovana lica bila generalni sekretar, 23 delegata koja su zasnovala radni odnos i pet delegata koji nisu zasnovali radni odnos.

U nastavku su troškovi Vijeća naroda RS planirani u Nacrtu budžeta RS za 2019.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next