Novi tender za štale: Lukačevi konji na budžetu

Napišite komentar

Prijateljsko-neimarski poslovi u Centru za obuku postaju preskupi. Iako je najavljeno da će sanacija i opremanje koštati 6,5 miliona maraka, MUP RS već troši najmanje milion KM više od planiranog.

lukac

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač duboko vjeruje u svoje ideje, i iako troši novac građana Republike Srpske, nikada ih ne preispituje niti od njih odustaje. Tako je prošle sedmice odlučio da ponovo pokuša da opremi štale za konje u novom Centru za obuku u Zalužanima. Ovaj luksuz i atrakciju za narod kojem svakodnevno utjeruje strah u kosti spreman je da plati 327.600 KM.

Novi rok ponuđačima dao je do 8. februara uz uslov da su realizovali minimum dva slična ugovora vrijednosti veće od 140.000 KM. Kada odabere firmu po vlastitoj tenderskoj mjeri, izvođač će na raspolaganju imati 120 dana.

Istovjetnu javnu nabavku Lukač je raspisao i 3. oktobra prošle godine. Umjesto, prema planu javnih nabavki za 2018. godinu, 168.800 KM, MUP je cifru podebljao na 327.600 KM. Kako građane nije obavijestio o povećanju iznosa, prekršio je princip transparentnosti trošenja javnog novca i ignorisao stav Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Potom je preko režimu podobnih medija Žurnalu poručio da je tender raspisao u skladu sa posebnom odlukom Vlade RS. Međutim, demanti ministra demantovala su udruženja građana, ali i Agencija poručivši da procedure koje koristi Lukač služe za prikrivanje kriminala te da je poreske obveznike, čiji novac troši, morao da obavijesti o izmjenama.

Ipak, ministrovo uzbuđenje je splasnulo samo mjesec dana kasnije kada su pristigle dvije ponude znatno veće od iznosa koji je namijenio. Jedna je iznosila 383.506, a druga čak 583.166 maraka. Tender je poništen, a ideja kojoj se Lukač radovao ostala na čekanju.

„Biće to kod nas atrakcija, a takvu praksu imate, recimo, u Vašingtonu, gdje policajce na konjima možete vidjeti oko Bijele kuće“, najavljivao je Lukač u decembru 2017. godine.

Milioni maraka nagrade za kadar SDP-a

Novac u Centru za obuku se ne štedi, a iz dana u dan nižu se nepredviđeni radovi. MUP je u novembru prošle godine otkrio nove probleme i to, kako je Žurnal već pisao, u podrumu. Sve to, po cijeni od 61.841 KM, sanira banjalučko „AM Međugorje“ Mileta Atlagića, bliskog prijatelja novog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Tako je samo na „iskrslim problemima“ ova firma od MUP-a za godinu dana dobila tri ugovora ukupne vrijednosti 713.530 KM.

Prvobitni prijateljski tenderski zadatak bio je da Atlagićeva firma sanira 11 objekata u kompleksu, što je trebalo da košta oko 3.263.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, ali onda se našao prostor za nove, nepredviđene ugovore – jedan u decembru prošle godine težak 602.593 KM, drugi već u aprilu ove godine u vrijednosti oko 50.000 KM i posljednji upravo gorepomenuti dodijeljen 19. novembra.

Unosnim ugovorima Atlagić je, očigledno, nagrađen za dobro prijateljsko vladanje. Uz to što je odan Dodiku, prema nezvaničnim informacijama, u izuzetno je dobrim odnosima i sa ministrom Lukačem. Dobri odnosi su zaživjeli i u politici pa je sve u djelo sprovedeno po osnovu veze SNSD – SDP i to na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Nermin Nikšić sa čela Socijaldemokratske partije na proteklim izborima kandidovao je Atlagića, nekadašnji kadar SNSD-a, za parlament FBiH iz izborne jedinice 1 i to kao četvrtog na listi. Dakako, sada sjedi u poslaničkoj klupi.

Podvuci: Zalužani koštaju...

Prijateljsko-neimarski poslovi u Centru za obuku postaju preskupi. Iako je najavljeno da će sanacija i opremanje koštati 6,5 miliona maraka, MUP RS već troši najmanje milion KM više od planiranog.

Prema podacima Transparency internationala u BiH iz avgusta prošle godine, do tog momenta bili su zaključeni ugovori ukupne vrijednosti 6,2 miliona KM sa uračunatim PDV-om, a još su aktuelne bile nabavke procijenjene vrijednosti do dva miliona KM. Zanimljivo, kod svih dosadašnjih tendera, osim kod onog koji se odnosio na izgradnju novih, sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekta i vanjsko uređenje u kompleksu, pristizala je samo po jedna ponuda.

Ukupnom iznosu trebalo bi dodati i 1,1 milion KM kamata i troškova kredita koji je, za opremanje Centra, odobrila NLB Razvojna banka na period od šest godina. Dakle, godišnja rata iznosi gotovo 1,3 miliona KM.

 

  • Izvor: Žurnal info
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next