Novi roman Tode Nikoletića: "Tajna svetog koplja" potraga za dobrotom

Napišite komentar

tode nikoleticKnjiga za djecu "Tajna svetog koplja" je roman zapitanosti i stalne težnje za spoznajom ko smo i kako smo se obreli na ovoj maloj planeti u beskrajnom kosmosu. Ovaj roman ima za svrhu da nas uputi u samo središte sebe i svojih emocija prema svemu što čini ovu planetu živom. On u svojoj recepciji budi, kroz likove glavnih junaka, humanost, plemenitost, razumevanje, a ne samo uživanje nakon čitanja.

Ovim riječima književnik Tode Nikoletić upoznaje čitaoce sa svojom novom knjigom koju je objavila "Art scena" iz Banjaluke.

"Radnja romana se odvija u selima podno Mrkonjić Grada koja u sebi kriju mnogo tajni i neispitanih predela. Imajući u vidu da je u tim krajevima postojao život pre 2.500 godina i da su recidivi prošlosti tu, u pričama, arheološkim nalazištima, faktografiji, legendama, a samim tim i u usmenim predavanjima", kaže Nikoletić.

"Tajna svetog koplja" je, dodaje, priča za sve uzraste.

"Reč je o knjizi koja je etički vodič. Ona nas zapravo upućuje da budemo manje surovi, pogotovu prema svemu što čini ovu planetu različitom: biljkama, životinjskom svetu, vodi, vazduhu, samoj prirodi u celini. Motiviše nas da tražimo sveto koplje u sebi i da se odupremo alama modernog doba: zlu, mržnji, pljački, kocki, laži i drugim pošastima koje nas iskušavaju. U romanu sve ima važnost, svako biće predstavlja lanac u kojem svi zavise od svih", ističe književnik, uz napomenu da je njegov novi roman dijelom plod epske fantazije, a dijelom istinit.

Kritika je romanu dala veoma visoku ocjenu, najavljujući ga kao pravu poslasticu za čitaoce.

I književnik Uroš Petrović pohvalio je "Tajnu svetog koplja".

"Ne pamtim da je neko u savremenoj srpskoj književnosti za decu na ovakav način napravio splet Ćopićeve pripovesti o dečaštvu, tajnovitih likova i bića iz narodnih predanja, vešto naglašenih religijskih motiva i još veštije prikrivenih stvarnih događaja, te uvođenja endemičnih životinja u ulogu saboraca i, konačno, spasilaca ljudi", ocijenio je Petrović.

Poruke

Nikoletićevi motivi u romanu kreću se od realnih, životnih, preko autobiografskih zapisa, narodnih legendi i predanja, sve do fantastike. Sve te motivacione impulse Nikoletić majstorski povezuje u bajku sa porukom.

"Kada se obraća deci - poruka je: dobro uvek pobeđuje, a kada se obraća starijim čitaocima, sa naglašenim pesimizmom - poručuje: bitka za dobro još nije dobijena", kaže reditelj Božidar Kalezić.

 

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next