Novi katastar u pet opština Srpske

Napišite komentar

katastar zemljisteKonačno je odzvonilo lutanju od vrata do vrata i beskonačnoj papirologiji koja vas čeka kada krenete u misiju dokazivanja da ste vlasnik nekretnine.

Za dokaz vlasništva biće dovoljan samo jedan papir, ali samo u nekoliko opština. Tako tvrde u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i, do kraja godine, obećavaju da će Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Bileća i Čajniče, ali i pola Banjaluke imati novi katastar.

"Uspostavlja se jedinstvena evidencija o nepokretnostima, dakle na jednom mjestu, kod jednog organa, građani sami dobijaju jedinstvenu evidenciju, odnosno jedinstveni list o nepokretnostima, jedan izvod iz zemljišne administracije, koji je za njih jednostavniji, pregledniji, ali što je najbitnije i jeftiniji", rekla je Mariana Šarčević, portparol RUGIP-a.

Sve će sada ići brže i efikasnije, uvjeravaju u RUGIP-u. Podaci iz katastra i gruntovnice biće pod jednim krovom, pa zemljišno-knjižni izvodi i posjedovni listovi odlaze u prošlost.

Biće potrebno da građani donesu važeći dokument o vlasništvu, čime će im imovina biti uknjižena i to besplatno.

"Ono što je najbitnije je da dobijanjem jedinstvene ažurne evidencije dobijamo veću pravnu sigurnost. Sami građani su sigurniji, njihovo zemljište, odnosno sva imovina, nepokretnosti su puno time vrijedniji, a pristup kreditima je puno lakši", pojašnjava Šarčević.

Projekat obrade 190 katastarskih opština dovršava se uz pomoć kredita Svjetske banke od 17 miliona dolara. Ipak, u Srpskoj ih ima više od 1.600, tako da će mjerenje i knjiženje da potraje, naročito ako to budemo sami morali da platimo.

 

 

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh