Nova Vlada Republike Srpske sprema brže zaduživanje Istaknuto

Napišite komentar

Nova Vlada Republike Srpske planira da uvede novi sistem fiskalizacije, da ponovo oporezuje dividendu, da se brže i jeftinije zadužuje, reorganizuje Elektroprivredu RS, spoji Komisiju za hartije od vrijednosti sa agencijama za bankarstvo i osiguranje, te da omogući nagrađivanje radnika kroz učešće u vlasništvu preduzeća.

nova vlada rs 2018

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je, predstavljajući danas Program rada Vlade za period 2018-2022. pred Narodnom skupštinom RS, da će biti sprovedeno nekoliko mjera s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede RS i povećanja plata.

Optimistično zvuče Viškovićeve najave o smanjenju opterećenja privrede, smanjenju administrativne opterećenosti, reformi Insektorata RS, odnosno objedinjavanju svih inspekcija kako bi se izbjegle duple kontrole.

„U cilju smanjenja sive ekonomije uspostavićemo efikasniji i jednostavniji sistem fiskalizacije koji podrazumijeva prenos podataka sa fiskalnog uređaja putem interneta u takozvanom realnom vremenu. Unapređenje sistema fiskalizacije neće stvoriti dodatne obaveze privrednim društvima, jer će reforma sistema biti finansirana iz Budžeta RS“, obećava Višković.

Budući kabinet će činiti:

Ministar finansija Zora Vidović
Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić
Ministar energetike i rudarastva Petar Đokić
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić
Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić
Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić
Ministar trgovine i turizma RS Dragica Kovač
Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović
Ministar pravde Anton Kasipović
Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrzaovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević
Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić
Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Duško Milunović
Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić

Kao poseban izvor sive ekonomije naveo je izvlačenje dobiti iz preduzeća, a koja je oporezovana sa 10 odsto.

„Kako bi smanjili privlačnost ovog izvora za finasiranje isplate plata na crno, zajedno sa Vladom FBiH, radićemo na ponovnom uvođenju oporezivanja dividende, kroz Zakon o porezu na dohodak“, istakao je Višković.

Najavio je i novi zakon o podsticajima, te automatizovanje postupka raspodjele shodno ispunjenim uslovima, odnosno kreiranje Registra svih podsticaja.

Višković je rekao da je neophodna i reforma Investiciono – razbojne banke i Garantnog fonda.

„U oblasti korporativnog upravljanja preduzećima iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju promijenićemo koncept upravljanja i insistirati na punoj odgovornosti upravljača, po modelu kako to radi Društvo za upravljanje PREF-om“, rekao je Višković.

Dodao je i da tržište vlasničkih hartija od vrijednosti nije imalo svoju ključnu ulogu, te da nije bilo iskorišćeno kao najpovoljniji izvor dodatnog kapitala za razvoj privrednih društava.

„Namjera Vlade jeste da kroz nove proizvode i dodatnu edukaciju na tržištu vlasničkih hartija od vrijednosti, tržište učinimo prilačnijim, a procedure efikasnijim i efektivnijim, omogućavajući da se nagrađivanje radnika vrši kroz učešće u vlasništvu privrednih društava. Na taj način povećaćemo njihov osjećaj odgovornosti“, rekao je Višković

Dodao je da je cilj podržati domaću poljoprivredu, stepen obrade proizvoda drvoprerađivača, te povećati konkurentnost metalske i elektro industrije, kao i tekstilne i sektora građevinsrstva.

Višković je najavio i reorganizaciju Elektroprivrede RS

„Mješoviti holding ERS mora da unificira i optimizira svoje radne procese i svoju makro i unutrašnju organizaciju. To će biti prioritet kako bi ERS prilagodio svoj rad novim zahtjevima tržišta i kako bi se reorganizovao“, naglasio je Višković.

Najavio je i zakonske izmjene kako bi se emisije dužničkih hartija od vrijednosti učinile bržim i efikasnijim.

„Na taj način omogućićemo bržu i jeftiniju, novu politiku obezbjeđenja potrebnog finansiranja“, kazao je Višković.

Višković je najavio i reformu javnih preduzeća kako bi bila izvor za finansiranje budžeta, a ne potrošači istog. Rekao je i da će biti objedinjena Agencija za bankarstvo RS, Agencija za osiguranje RS i Komisija za hartije od vrijednsti RS, s ciljem uspostavljanja efikasnijeg i efektivnijeg nadzornog tijela.

Ovo su samo neki od ciljeva nove Vlade RS koje je Višković predstavio pred Narodnom skupštinom RS.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next