Norvežani neće graditi elektrane u Srpskoj

Napišite komentar

gradnja brane rijekaVlada RS raskinula je ugovore o gradnji šest malih hidroelektrana na rijeci Bosni sa norveškim kompanijama „Tehnor enerdži“ i „Tehnor hidro 2“, jer nisu ništa uradile u proteklih deset, odnosno 11 godina na realizaciji projekata.

Koncesioni ugovori sa kompanijom „Tehnor enerdži“ potpisani su 2006. i 2007. godine, a odnosili su se na izgradnju malih hidroelektrana „Cijevna jedan“, „Cijevna dva“, „Cijevna četiri“, „Cijevna pet“, „Cijevna šest“ i „Doboj“ na rijeci Bosni. Ukupna vrijednost ovih projekata tada je procijenjena na 250 miliona evra.

Svi ti ugovori su raskinuti, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je Vlada tu odluku donijela 23. novembra.

"Vlada je raskinula ugovore jer koncesionari nisu realizovali svoje obaveze. Svi ugovori su zaključeni, prije deset, odnosno 11 godina sa norveškom kompanijom Tehnor enerdži. U 2013. godini tri ugovora prenesena su sa kompanije „Tehnor enerdži“ na novog koncesionara, takođe norvešku kompaniju Tehnor hidro 2", kazali su u Ministarstvu industrije RS.

Ugovorom o koncesiji predviđena je mogućnost raskida ugovora prije isteka koncesionog perioda u slučaju da koncesionar ne izgradi objekat u predviđenom roku i ne pusti hidroelektranu u rad.

"Koncesionari ni nakon deset, odnosno 11 godina od zaključivanja ugovora o koncesiji i četiri godine od prenosa tri ugovora na novu kompaniju nisu izradili projektnu dokumentaciju, riješili imovinsko-pravne odnose, pribavili potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovili garanciju za izvođenje, niti obezbijedili novac i samim tim nisu otpočeli gradnju hidroelektrana i pratećih objekata. Zbog toga je održavanje ugovora na snazi izgubilo svaki dalji cilj", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Komisija za koncesije RS je u izvještaju o radu za prošlu godinu navela da norveške kompanije nemaju dokaze da su obezbijedile novac za realizaciju ovih projekata.

U Ministarstvu industrije ističu da će o daljoj sudbini lokacija za gradnju hidroelektrana na rijeci Bosni odlučivati u skladu s zakonima, vodnim aktima i Prostornim planom RS s ciljem što bolje zaštite od poplava uz iskorištenje energetskog potencijala.

„Cijevna tri“

Preduzeće „Elektro-Doboj“, koje posluje u sastavu „Elektroprivrede RS“, nosilac je koncesije za gradnju male hidroelektrane „Cijevna tri“ na rijeci Bosni.

"Ovo preduzeće uložilo je određenu sumu novca u pripremu projekta, ali je nakon pretrpljene štete u poplavama 2014. godine došlo do zastoja aktivnosti u realizaciji zbog prioriteta u sanaciji uništene mreže i trafo-stanica. „Elektro-Doboj“ je i dalje zainteresovan za gradnju male hidroelektrane i nastavili su pregovore sa potencijalnim partnerima i finansijerima", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

 

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next