Niže cijene lijekova u BiH

Napišite komentar

vijece ministara 83 sjednicaVijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Pravilnik o načinu kontrole cijena  lijekova, načinu oblikovanja cijena  lijekova i načinu  izvještavanja o cijenama lijekova  u Bosni i Hercegovini u cilju smanjivanja cijena lijekova, saopšteno je za Sarajevo-RS.

Primjenom ovog pravilnika ostvariće se značajne uštede fondovima/zavodima zdravstvenih osiguranja Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i građanima BiH, koji sada kao pacijenti plaćaju visoke cijene lijekova.

Ukupne uštede primjenom ovog pravilnika iznosiće na godišnjem nivou 10 posto vrijednosti tržišta lijekova, odnosno oko 50 miliona KM, a pozitivni efekti očekuju se nakon 1. februara 2017. godine, kada će početi praktična primjena ovog pravilnika, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Savjeta ministara.   

Vijeće ministara zadužilo je Agenciju za lijekove da do 31. 7. 2017. godine sačini prvu analizu o svim efektima provođenja ovog pravilnika i dostavi je Vijeću ministara BiH na razmatranje. 

Pravilnikom se, između ostalog, propisuju načini kontrole i oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, i to određivanje minimalne i maksimalne visine veleprodajne marže i nadležnih organa za njihovo reguliranje, kao i utvrđivanje maksimalnih cijena lijekova te način izvještavanja o veleprodajnim cijenama lijekova u BiH.
   
BiH I SRBIJA GRADE  ZAJEDNIČKI GRANIČNI PRIJELAZ NA LOKACIJI BRATUNAC - LjUBOVIJA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji i uspostavi novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji  Bratunac - Ljubovija, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.

Izgradnjom ovog graničnog prelaza s pristupnom prometnicom na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavlja se dobra saradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Ovaj projekt realizuje se na osnovu  potpisanog Sporazuma između Vijeća  ministara BiH i Vlade  Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine, s pratećim putnim  objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija, a trebao bi biti završen do kraja naredne godine, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh