Niže cijene i bolji uslovi za dijalizne bolesnike u Srpskoj

Napišite komentar

dijaliza ilustracijaSvim dijaliznim pacijentima u Republici Srpskoj od ovog mjeseca dostupna je najsavremenija metoda dijalize - hemodijafiltracija, koja unapređuje zdravstveno stanje pacijenata, kao i jeftinija hemodijaliza i hemodijafiltracija, i to po cijeni od po 103 evra.

Dosadašnje cijene su bile 110 evra, odnosno 130 evra. Potvrđeno je to danas iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske navodeći da je ovo dogovoreno zahvaljujući naporima Vlade Republike Srpske i FZO RS sa privatnim partnerom koji pruža usluge dijalize.

 Aleksandar Radun, sekretar Republičkog udruženja dijaliznih bolesnika, kaže da je dogovor rezultat i rada Udruženja, koje je predlagalo uvođenje najsavremenije metode dijalize.

„Ovo je kvalitetniji vid dijalize u odnosu na hemodijalizu i pacijentima će mnogo značiti jer se nakon nje osjećaju mnogo bolje, što će potvrditi i nalazi. Jedna od prednosti ove terapije je manji broj potrebnih tretmana dijalize, pacijenti su ranije na hemodijalizu morali ići i do četiri puta nedjeljno“, rekao je Radun.

Prema njegovim riječima, brojne su prednosti ove metode - manje mogućnosti komplikacija koje zahtijevaju dodatne tretmane, bolja kontrola krvnog pritiska, bolji uticaj na ispravak anemije, bolje uklanjanje neželjenih molekula.

„Takođe, dijalizna tekućina ima manje nečistoća, što može poboljšati simptome pacijenata i njihovo preživljavanje na dijalizi“, pojašnjava Radun, dodajući da je primjena ove metode zbog svojih brojnih prednosti poželjna kod svih bolesnika liječenih hemodijalizom.

Kako navode iz FZO RS, od septembra će svi pacijenti moći ići na hemodijafiltraciju, što do sada nije bio slučaj, a ova terapija, koju je do sada primao samo mali procenat teže oboljelih, unaprijediće zdravstveno stanje, a samim tim i kvalitet života pacijenata.

Hemodijalizu će i dalje primati samo oni pacijenti koji imaju kontraindikacije, odnosno čije je zdravstveno stanje takvo da ne mogu primati hemodijafiltraciju.

Nova cijena predviđena je amandmanom Ugovora za pružanje usluga dijalize koji su juče u Vladi Repblike Srpske potpisali Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dejan Kusturić, v.d. direktora FZO Republike Srpske, i predstavnici privatnog partnera kompanije „Frezenijus“.

Iz Fonda podsjećaju da pacijenti na dijalizi ne plaćaju usluge, već ih u potpunosti finansira Fond, te će niže cijene značajno smanjiti troškove Fonda za dijalizu, koji su na godišnjem nivou iznosili oko 37 miliona KM.

U pomenutu cijenu dijalize uključen je kompletan tretman, poput lijekova i hrane.

 

 

Foto: ilustracija

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh