Nije u genima jeste u venama – zašto Srbi vole da piju?

Napišite komentar

rakija casicaZa alkohol, bar kada smo u pitanju mi Balkanci, a naročito Srbi, možemo da kažemo da je on sastavni dio života. Dio je "kulture" življenja i tradicije. Uz "čašicu" alkohola sve počinje i sve se završava.

Skoro svaki životni događaj, bilo da je riječ o proslavljanju rođenja ili smrti, propraćen je, obavezno, uz alkohol. Praktično, uz njega i sa njim kroz sve. Tipično je za Srbe da i poslove sklapaju u kafani. Naravno, riječ je o "tradiciji" koja je opet dio nas, i kao takve nećemo da se odreknemo.

Naprosto je nemoguće ne pomenuti medicinsku i iscjeliteljsku moć domaće šljive. Univezalni je lijek za sve, bilo da je riječ o težim ili lakšim povredama, rakija može da se koristi kao univerzalno medicinsko sredstvo. Ako ništa, bar za dezinfekciju.

No, sudeći po istraživanjima koja su rađena, Srbi vole da se i "iznutra" dezinfikuju. Prema istraživanjima Srbi godišnje popiju 12,6 litara čistog alkohola po čovjeku, što nas svrstava u top poziciju neslavne liste. No, ako nam je za utjehu, ispred nas su Moldavija, Litvanija, Bjelorusija, Rumunija, Češka i naravno neizostavna Rusija.

Sudeći po svemu i u smislu ljubavi ka alkoholu ruku pod ruku smo sa bratskom Rusijom, što nas svrstava među "najpijanije" nacije. Biće da je neko u "veselom" stanju izrekao onu krilaticu "Nas i Rusa 300 miliona".

No, ako tradicija ispijanja alkohola poprimi takve razmjere da prelazi mjere "običaja" javlja se niz problema uzrokovanim prekomjernim "poštovanjem tradicije". Ukoliko konzumiranje alkohola sagledamo trezveno, bez čašice, lako je zaključiti da je riječ o takvoj sociopatološkoj pojavi društva koja je korjen niza drugih destrukcija i devijacija.

U naučnoj literaturi alkoholozam se smatra jednom od najstarijih oblika zavisnosti. Snaga tradicije u mnogome je uticala da se alkohol nametne kao važan faktor u ljudskoj istoriji.

Važno je napraviti razliku između konzumiranja alkohola koje može biti povremeno (u većoj ili manjoj mjeri) i alkoholizma koje je posledica prekomjerne i učestale konzumacije koja za posledicu ima stvaranje zavisnosti. Kao i obično nauka ima odgovor na skoro svaka životna pitanja, pa tako je i alkoholizam neizostavan za mnogobrojna istraživanja i izučavanja, kao jednog od najtežih oblika patološkog stanja pojedinca i društva.

Elvin Morton Jelinek kanadski teoretičar i istraživač, napravio je tipologiju alkoholizma. Prema njemu, postoje alfa, beta, gama, delta, epsilon i zeta tipovi alkoholičara. ALFA alkoholičari, samo ime im govori u kojem stepenu se nalaze.toma nikolic pece rakiju Alkoholičar u "alfa režimu" nalazi se u stanju psihičke zavisnosti alkohola gdje je upečatljiva psihički ali i socijalna degradacija i disfunkcija pojedinca.

Ruku pod ruku sa alfa alkoholičarima idu i, stepen niži, beta.

GAMA- u ovom tipu alkoholizma postoji psihička i fizička zavisnost, povećana tolerancija, gubitak kontrole u pijenju, zdravstvene i socijalne tegobe. Mogu da apstiniraju duže ili kraće vrijeme.

DELTA- kod ovog tipa alkoholičara postoji nemogućnost apstinencije kao i znatno povišena tolerancija

EPSILON- za ovaj tip alkoholizma karakteristično je višemjesečno pauziranje u konzumiranju alkohola poslije čega slijede teška opijanja kao i psihička i fizička zavisnost, nakon čega mogu opet da apstiniraju bez problema. Liči na temporalnu epilepsiju.

ZETA tip- za koji je svojstveno korišćenje substituta alkohola u slučaju nedostatka alkoholnih pića.

Bez obzira kako i na koji način gledali na alkohol, činjenica je da je on jedna od najznačajnijih sociopatoloških komponenti odgovornih za pojavu destrukcije u društvu. Problematika alkoholizma se ogleda u individualnoj biopatološkoj ali i u socijalnoj komponenti.

Zbog svojih destruktivnih posledica koje ostavlja ne samo na konzumenta alkohola već i na njegovu porodicu i socijalnu sredinu, problematika alkoholizma zaokuplja pažnju ne samo medicine već i niza drugih društvenih i humanističkih nauka.

Na prvom mjestu, za alkoholizam je, u naučnom smislu, zainteresovana sociologija, psihologija, ali i pravo ukoliko, a često se desi, pojedinac u stanju opijenosti prekrši određene pravne propise.

pijanacUprkos činjenici da je alkohol, praktično, dio naše socijalne sredine, na ovaj društveni fenomen moramo trezveno i ozbiljno gledati. Problematika alkohola jako je ozbiljna zbog njegove višeznačajne destruktivne uloge u društvu.

Njegova destrukcija prvenstveno se ogleda u ličnoj degradaciji pojedinca ali rasturanju i uništenju njegove porodice, a samim tim dovodi i do patološkog stanja u društvu. Posebno treba obratiti pažnju na mlađu polupaciju koja, sudeći po istraživanjima, još u periodu adolescencije konzumira alkohol.

Kao što to obično biva, zlo ne ide nikada samo. Tako i u ovom slučaju. Alkoholizam je usko vezan sa narkomanijom, prostitucijom, kockanjem, nasiljem u porodici, među vršnjacima, saobraćajnim deliktima, maloljetničkim i opštim kriminalom i nizom drugih destruktivnh ponašanja.

Činjenica je da je među mladim (prvenstveno) prisutan trend "alkoholisanja" i da rijetko koja "manifestacija" prolazi bez konzumiranja alkohola, ali kao u svemu, treba i u tom smislu imati mjeru.

Ukoliko i kada konzumiranje alkohola pređe onu granicu kontrolisanog opuštanja i dovede do nekontrolisanog ponašanja praćenog destrukcijom, dovoljan je indikator da se nalazimo u problemu.

Možda razlog naše konzumacije alkohola i pijanstva leži u riječima čuvenog američkog pjesnika i romanopisca Čarlsa Bukovskog:

"Ako ti se dogodi nešto loše piješ da zaboraviš, ako ti se dogodi nešto dobro piješ da proslaviš, a ako ti se ništa ne dogodi piješ kako bi se nešto događalo".

Nisam siguran da li je Bukovski ove stihove napisao trijezan ili pijan. No, sasvim sam siguran da sam ja ovaj tekst napisao mamuran. Živjeli!

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next