Nevrijeme širom BiH, poplavljene kuće, prekinuti putni pravci

Napišite komentar

Uslijed obilnih kišnih padavina u Bosni i Hercegovini došlo je do porasta vodostaja rijeka i vodenih tokova, a prema posljednjim informacijama jaka kiša je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu stvorila probleme zbog izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja.

poplava most maglaj

Po podacima Civilne zaštite RS, u selima Ljeb, Osredak i Cerovica, u opštini Stanari, zaplavljeno je 20-ak kuća. Poplavljeno je 20 stambenih objekata i u Petrovu, a štete se još procjenjuju.

Takođe, u naselju Krčevljani u Modriči oštećeno je nekoliko kuća, a u Doboju su vatrogasci ispumpavali vodu iz nekoliko podrumskih prostorija.

Uz obilnu kišu u nekoliko opština padao je i grad. Štetu na voćkama i usjevima nanio je u selu Busnovi kod Prijedora.

Vjetar je lomio i stabla, a u banjalučkom naselju Motike bujični potok prijetio je da poplavi nekoliko domaćinstava, ali je opasnost prošla.

Tokom večeri zbog vjetra i jake kiše bilo je u prekidu snabdijevanje strujom u tri naselja u Banjoj Luci.

Vodostaji rijeka u RS usljed padavina u posljednja 24 sata (naročitu u slivovima rijeka Sane, Vrbasa i Bosne) su u porastu.

Meteorolozi, međutim, ukazuju da se, budući da se u narednom periodu očekuje smirivanje sinoptičke situacije ne očekuje njihov dalji nagli rast.

Na području opštine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 399 centimetara. Inače nivo kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 centimetara.

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite nivo rijeke Tinje na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 336 centimetara. Rijeka Tinja se izlila u mjestima Bare i Špionica i poplavila je priobalno poljoprivredno zemljište u tom području.

Prema informacijama kantonalne Uprave civilne zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno u opštinama Tešanj, Maglaj i Zavidovići došlo je do izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja.

Na području opštine Tešanj jaka kiša padala je od ponoći do osam sati jutros gdje su se na području mjesnih zajednica Piljuzići, Miljanovci, Jelah polje izlili potoci na putne komunikacije kao i po zgradama njivama i poljoprivrednim zemljištima.

Ista situacija je i na području Karadaglija - Jablanica gdje je Trebačka rijeka poplavila nekoliko kuća.

Usljed jake kiše došlo je do nanošenja raznog materijala, na puteve, začepljenja odvoda i propusta što je rezultiralo vodenu masu po ulicama i putnim komunikacijama koja je sa sobom nosila zemljani materijal i slično.

U ranim jutarnjim satima civilna zaštita i profesionalna vatrogasna jedinica intervenisale su na više lokacija u otklanjanju prepreka u vodotocima, pored most

Zakazana je sjednica Opštinskog štaba civine zaštite, a u prijepodnevnim satima će biti organizovani ljudi i mehanizacija na čišćenju putenih pravaca, evidenciji svih plavljenih objekata i prvim podacima o nastaloj šteti.

Na području opštine Maglaj u području mjesnih zajednica Bijela Ploča i Jablanica poplavljeno je oko 50 kuća. Uslijed jake vodene mase došlo je do plavljenja puta Moševac - Liješnica, dok je na području mjesne zajednica Ošve, zabilježeno klizište.

Opštinu Zavidovići pogodilo je nevrijeme u noći sa petka na subotu, kao i sinoć zbog čega je došlo do začepljenja odvoda i propusta, pa su vatrogasci tokom čitave noći intervenisali na ispumpavanu vode iz zgrada, kuća i poslovnih prostora.

Na području opštine Doboj-Jug, jaka kiša je dovela do izlijevaja potoka i riječica na puteve, uslijed čega je angažovana putna mehanzacija na čišćenju nanosa koji su ostali nakon prestanka padavina.

Rijeka Usora se izlila na ušću na priobalno zemljište u dužini oko 200 metara. Radi se o poljoprivrednom zemljištu, gdje nema građevina.

U Kaknju su vatrogasci intervenisali na području mjesta Kraljeva Sutjeska gdje se rijeka Bukovica izlila u neznatnoj mjeri, stoga je brzo sanirano i rijeka je u svom koritu.

Uslijed padavina u toku noći, vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u blagom porastu.

 

Posljednja izmjena Nedjelja, 06 Maj 2018 14:08

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next