Neredovne naknade tjeraju članove izbornih komisija Istaknuto

Napišite komentar

Pojedine opštinske i gradske izborne komisije u Republici Srpskoj nemaju osnovnih uslova za rad, a sve više lokalnih zajednica u Srpskoj izbjegava da redovno isplaćuje naknade članovima tih komisija.

glasanje izbori djecak

U pojedinim lokalnim zajednicama zbog neplaćanja naknada članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija su već počeli da podnose ostavke, a nedavno je i Centralna izborna komisija BiH skrenula pažnju na taj problem ističući da se mora apelovati na opštine da izvršavaju svoje obaveze kako ne bi došli u probleme pred izbore.

“Problem je što nema mehanizma, odnosno sankcija prema opštinama koje ne izvršavaju svoje obaveze. To je potrebno ugraditi u Izborni zakon da se na neki način sankcionišu opštine koje ne isplaćuju tu naknadu”, rekao je Oliver Blagojević, predsjednik Republičke izborne komisije.

On kaže da jedini način da članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija dođu do svog novca je da tuže opštinu, a na šta se teško odlučiti s obzirom na to da su u tim komisijama uglavnom službenici opština i gradova.

Blagojević dodaje da pojedine lokalne izborne komisije rade u jako lošim uslovima i bez osnovne opreme.

Jedna od lokalnih zajednica koja duguje novac članovima izborne komisije je i opština Istočno Novo Sarajevo, gdje kažu da se dugovanja odnose uglavnom na 2017. godinu i da će sasvim sigurno biti isplaćena.

Tihomir Vujičić, član Opštinske izborne komisije Istočno Novo Sarajevo, podnio je nedavno ostavku na ovu funkciju i u obraloženju naveo da to radi zbog zdravstvenih razloga, međutim nezvanično se može čuti da je to uradio zbog 4.800 KM koje mu duguju.

“Opštine i gradovi to planiraju u svojim budžetima, ali vjerovatno kada priliv novca nije zadovoljavajući, isplaćuju se samo prioriteti. Načelnici smatraju da to nije u prioritetu i onda dođe do kašnjenja. Po mom mišljenju, taj posao treba da se obavlja volonterski jer opštinske i gradske službe u suštini odrade najviše posla u tom periodu”, rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije i bivši predsjednik Gradske izborne komisije u Banjaluci, kaže da svoje obaveze uglavnom ne isplaćuju manje lokalne zajednice te da je to problem koji treba rješavati.

“Oko 20 odsto lokalnih zajednica ne plaća redovno te naknade. Uslovi rada u lokalnim izbornim komisijama su jako loši, neki od njih nemaju osnovnih uslova za normalan rad”, rekao je Radeta.

“Čekamo cjelovitu informaciju da naprave službe kako bi vidjeli koje opštine i gradovi ne plaćaju te naknade i onda ćemo na njih apelovati da to urade. I ranije je Centralna izborna komisija BiH intervenisala po tom pitanju”, rekla je Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH.

Prema odluci koju je donio CIK, kada su u pitanju naknade članovima lokalnih izbornih komisija, predviđeno je da one u izbornom periodu (od dana raspisivanja izbora do zaključenja izbora), budu na nivou 100 odsto odborničkog dodatka, a tamo gdje to nije utvrđeno, određuju se po broju birača i kreću se od 300 KM tamo gdje ima manje od pet hiljada birača pa do 1.100 KM u gradovima sa preko 100 hiljada registovanih birača. U periodu kad nema izbora te naknade kreću se od 90 do 350 KM.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 30 April 2018 10:09

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next