Nedostatak zakona koči drvnu industriju

Napišite komentar

balvaniDrvnoprerađivačka industrija jedna je od najznačajnijih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini, pogotovo zbog ostvarenog izvoza i broja radnika koji su u njoj zaposleni.

Iako se bilježi rast proizvodnje i izvoza, drvna industrija suočena je s problemom nedostatka sirovine. Da bi se plasirao domaći kauč ili regal na tržište Evropske unije, potrebno je da namještaj ima certifikat o porijeklu sirovine.

Dva problema

Strogi propisi Evropske unije nalažu da šumska gazdinstva moraju imati FSC sertifikat (Forest Stewardship Council). Ovaj sertifikat podrazumijeva da se šumom upravlja na održiv način, da su u skladu s ekonomskim, sociološkim, ekološkim i drugim principima.

Drvoprerađivački kapaciteti potom otkupljuju sirovinu od sertifikovanih šumskih gazdinstava, izrađuje proizvode i plasira ih na strana tržišta. U FBiH su tek tri šumska gazdinstva sertifikovana.

Drugi veliki problem drvne industrije u Federaciji BiH je nedostatak zakona o šumama, zbog čega nije uređena oblast nabavke sirovine. Novim zakonom trebao bi se riješiti ovaj problem na način da se destimuliše izvoz rezane građe i balvana, te da prednost dobiju pogoni s većim stepenom finalizacije proizvoda poput fabrika namještaja.

Upravo je ovo bio povod sastanka premijera FBiH Fadila Novalića, predsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića i predsjednika Grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori FBiH Ante Begića.

Novalić je podvukao da će dosljedno i pravovremeno provođenje Reformske agende omogućiti poboljšanje poslovanja kompanija iz FBiH i očekivano dovesti do povećanja investicija i obima proizvodnje i u ovom prerađivačkom sektoru.

Sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori FBiH Šemsa Alimanović izjavila je za Faktor da je nedostatak zakona jedna od najvećih kočnica razvoja ove grane:

"Radna grupa nedavno je predala kriterijume za raspodjelu sirovine. Kriterijumi su u proceduri i na Vladi FBiH je sada da završi proces".

Loš pravilnik

Izvoz drvne industrije Bosne i Hercegovine u 2015. godini premašio je milijardu KM. Predstavnici ove privredne grane u Federaciji BiH kažu da posla ima i da strana tržišta žele namještaj iz BiH, ali da im postojeći pravilnik o raspodjeli sirovine otežava proizvodnju, jer nemaju kontinuirano snabdijevanje sirovinom.

 

 

 

 

Izvor: faktor.ba

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next