(Ne)kultura, bajke i aplauzi u Narodnoj skupštini Srpske

Napišite komentar

skupstina rs 2017 1Aplauz i ovacije za premijerku Republike Srpske u skupštinskoj sali. Aplaudirali su poslanici i vlasti i opozicije. Svako iz svojih razloga. Vladajući u znak podrške, a opozicionari zbog negodovanja.

„Gospođi Cvijanović dajte da govori što duže, to je bolje za nas u opoziciji“, rekao je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

A premijerka se danas na zasjedanju Parlamenta baš napričala. Tvrdi da je Republika Srpska ostvarila privredni rast.

Cvijanovićeva je istakla da je za 2016. godinu u Republici Srpskoj bio projektovan maksimalni rast 2,9 odsto, ali je ostvaren rast od 3,5 odsto, navodeći da iza Republike Srpske dolazi Slovenija 3,1 odsto, Hrvatska tri odsto, Srbija 2,8 odsto, Makedonija 2,4 odsto, FBiH sa 2,9 odsto.

Ali u javnim preduzećima u Srpskoj izgleda ruže zaista cvjetaju:

„Elektroprivreda Republike Srpske ostvarila je dobit od 5,2 miliona KM, Auto-putevi Republike Srpske 8,1 milion KM, Putevi Republike Srpske 10,5 miliona KM, Šume Republike Srpske 4,8 miliona KM, a godinu prije toga imali su dobit od 10 miliona KM, Gas RES 3,1 milion KM, Pošte Srpske 25.000 KM dobiti“, istakla je Cvijanovićeva.

Moguće je i poboljšanje u javnim preduzećima, poručila je Cvijanovićeva:

„Što se tiče javnih preduzeća, nisam rekla da su u njima sjajne okolnosti i spektakularni rezultati, ali sam navela da ne stoji da je tamo opšta propast“.

Opozicija je ogorčena.

“Korektno je bilo da pomenete Robne rezerve i Željeznice Srpske, to se očekuje od predsjedenice Vlade”, poručio je poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Skupština bez dnevnog reda i sa jednim pitanjem: Da li je poslovnik prekršen?!

„Ovdje je problem što nemamo stepen političke kulture, koji se u ovoj Skupštini svodi na prevaru, političko nasilje i primitivizam. Kako drugačije nazvati ljude koji ne mogu da prihvate da Zakon o budžetskom sistemu definiše jedno, Zakon o reviziji drugo, a oni rade šta im je drago. To nećemo prihvatiti”, rekao je poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Vukota Govedarica u pauzi zasjedanja Narodne skupštine.

Burna reagovanja iznervirala su potpredsjednika Narodne skupštine:

Adam Šukalo: „Molim vas ja imam pravo…”

Nenad Stevandić: „Nemate vi pravo. U vremenu koje je predviđeno imate pravo da kažete hoćete li izjašnjenje…”

Adam Šukalo: “Nemojte me prekidati. Ne možete Vi meni govoriti kako da govorim.”

Nenad Stevandić: „Sad ću vas isključiti…”

Adam Šukalo: „Hoćete li dopustiti sad da kažem?”

Nenad Stevandić: „Neću, isteklo Vam je vrijeme. Sada imate drugu opomenu što dobacujete, budite parlamentarni. Umuknite dok mi završimo!”

Salu Parlametna Srpske neki su iskoristili za bajke i demonstraciju političke (ne)kulture.

Nastavak u srijedu:

Skupštinski Kolegijum postigao je dogovor da za večeras bude prekinuto zasjedanje parlamenta Republike Srpske, uz najavu da će nastavak biti održan u srijedu u podne. Prije nastavka skupštinskog zasjedanja održaće se ponovo Kolegij na kome će se znati da li će i kada se voditi rasprava o revizorskim izvještajima.  

 

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh