Nastavlja se filmski karavan ''Prvi kadar''

Napišite komentar

prvikadarProdukcija "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva, u okviru projekata decentralizacije kulture i razvoja filmske umjetnosti u Republici Srpskoj, nastavila je danas u Trnovu realizaciju projekta Filmskog karavana "Put filma" sa Filmskom školom "Prvog kadra".

Koordinator projekta, filmski i televizijski producent Aleksandra Mitrić-Štifanić rekla je Srni da je ovaj projekat u martu uspješno počeo u Bratuncu, a krajem novembra biće okončan u Šamcu.

"Osim ovih, realizovan je i u opštinama Milići, Sokolac, Rogatica i Trnovo, gdje je u saradnji sa kulturnim centrima i osnovnim i srednjim školama, sprovedeno 16 programa, filmske projekcije posjetilo je oko 1.000 osnovaca i srednjoškolaca, a radionicama je prisustvovalo oko 200 polaznika", rekla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, Filmska škola "Prvog kadra" predstavlja polaznu tačku u edukaciji najmlađih iz oblasti filmske umjetnosti, a prije svega animiranog i dokumentarnog filma.

Ona kaže da su polaznici putem predavanja, projekcija dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova, radionica i interaktivnog učešća, imali priliku da steknu osnovna znanja iz oblasti animiranog i umjetničkog dokumentarnog filma i dobiju uputstva kako da samostalno naprave dokumentarni film o temi "/I/ to je moj grad".

"Istražujući kulturni život mladih u istočnom dijelu Republike Srpske i pojedinim opštinama zapadnog dijela, zaključili smo da je neophodno da se kulturne manifestacije i programi usmjere na opštine u kojima se bioskopski život odvija periodično ili ga uopšte i nema", istakla je Štifanićeva.

Ona je navela da je ideja da se ukaže na neophodnost decentralizacije kulture, prije svega u istočnom dijelu Srpske.

"Naš Filmski karavan sa radionicom Filmske škole podstakao je mlade na kreativnost i drugačiji doživljaj stvarnosti, viđen očima budućih mladih umjetnika, a omogućio im je i da vide značajna svjetska i domaća ostvarenja animiranog i dokumentarnog film", rekla je Štifanićeva.

Istaknuti dokumentarista i predavač iz oblasti umjetničkog dokumentarnog filma Dragan Elčić, tokom realizacije ovog projekta, prenio je svoje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji dokumentarnog filma, ali i teorijski predstavio dokumentarni film od njegovih početaka do danas, bazirajući se na umjetničkom dokumentarcu.

"Za mene je Filmski karavan mala misija filma, koja se pokazala kao dobar koncept koji bi trebalo da realizujemo u cijeloj Republici Srpskoj, pa i šire. Karavan je ostvario izvanredne rezultate, otvorio interesovanje kod djece i za formu animiranog i dokumentarnog filma, što su pokazale pune sale i prisustvo velikog broja polaznika u ovim opštinama", rekao je Elčić.

On je izrazio nadu da će se Filmski karavan "Prvog kadra", polazeći od kulturno nerazvijenih opština, širiti i nastaviti svoju misiju, kako bi "Put filma", stigao u svaku opštinu Republike Srpske, podstičući mlade na kreativnost i umjetničko stvaralaštvo.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od dijela prihoda od igara na sreću.

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: arhiva

Posljednja izmjena Subota, 22 Oktobar 2016 12:49
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Film

Prev Next