Narodni poslanici razmatraju da li će djeci finansirati udžbenike Istaknuto

Napišite komentar

Nakon više od mjesec dana od kada je građanska inicijativa o finansiranju udžbenika za učenike osnovnih škola u Srpskoj uvrštena na dnevni red Narodne skupštine RS, o njoj će se danas ili sutra izjasniti poslanici u republičkom parlamentu.

narodna skupstina rs 2019

Podsjećamo, inicijativa koju je pokrenuo banjalučki aktivista i atletičar Duško Tadić ima za cilj da teret finansiranja udžbenika za sve osnovce u RS bude preusmjeren sa roditelja na budžet. Inicijativu su podržali mnogobrojni poslanici iz gotovo svih partija ali su se u međuvremenu oglasili predsjednik Vlade RS Radovan Višković a kasnije i ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić koji su poručili da novca nema za finansiranje udžbenika za svu djecu, već da ih treba obezbijediti najugroženijim kategorijama stanovništva. Za sada nije poznato da li će pomenutu “sugestiju” usvojiti poslanici koji su ranije poručili da će podržati inicijativu te da li će ona biti usvojena u izvornom ili prilagođenom obliku.

Pokretači ove inicijative ne bi bili zadovoljni ako se usvoje prijedlozi premijera i ministarke prosvjete jer bi to, kako su poručili, napravilo podjelu među djecom i roditeljima na siromašne i bogate.

– Ko će preuzeti odgovornost za svu onu djecu koju bi zbog podjela vršnjaci mogli ismijavati zato što njihovi roditelji ne mogu kao ministri, direktori itd. obezbijediti udžbenike? Hoćemo li sutra u vrtićima, školama, na sportskim terenima dijeliti djecu na bogatu i siromašnu? Ja bogami neću i do posljednjeg atoma snage zalagaću se da oni koji treba da glasaju na skupštini NSRS, glasaju za inicijativu kakva je predata, a to je da svi učenici osnovnih škola dobiju besplatne udžbenike! Za mene je svako dijete isto, a nadam se da je i za ostalu većinu – poručio je Tadić nakon što je pročitao stav Vlade RS.

Danas, kada se približio dan izjašnjavanja o pomenutom pitanju, Tadić izražava nadu da će “većina poslanika glasati po svojoj volji, a ne onako kako im se nametne”, te da će inicijativa biti usvojena u svom izvornom obliku. Udžbenici za prvi i drugi razred osnovne škole već se finansiraju iz budžeta za sve učenike u Srpskoj, a kako bi se obezbijedio i za ostale razrede potrebno je dodatnih oko 10 miliona maraka.

Ostale tačke

Takođe, Narodna skupština će razmatrati i izvještaj Fiskalnog savjeta RS o radu za period od 11. avgusta do 31. decembra 2017. godine. Na dnevnom redu nastavka druge redovne sjednice je i Plan rada Fiskalnog savjeta RS sa finansijskim planom za 2018. godinu. Poslanici će razmatrati i izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS o radu za 2017. godinu, izvještaj Komisije za žalbe o radu za 2017. godinu, te izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2017. godinu.

Raspravljaće se i o izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. godinu, kao i informaciji o predlaganju člana iz Republike Srpske u Regulatornu komisiju za električnu energiju BiH. Poslanici će razmatrati prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom” Banjaluka, prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke”, i to po skraćenom postupku.

  • Izvor: srpskacafe.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next