Najviše direktnih ulaganja u elektroenergetski sektor

Napišite komentar

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH očekuje u ovoj godini od 880 do 940 miliona KM direktnih stranih ulaganja, a najviše 690 miliona KM u elektroenergetski sektor.

Direktna strana ulaganja za ovu godinu u ostale sektore, prema očekivanjima, bi se kretala u rasponu od 190 do 250 miliona KM, navodi se u dokumentu nacionalnih reformi. Ulaganja u elektroenergetski sektor u ovoj godini trebale bi izvršiti kompanije "EFT grupa" do 340 miliona KM, "Komsar enerdži" do 200 miliona KM i Termoelektrana-toplana /TE–TO/ Zenica oko 150 miliona KM.

Ulaganja "EFT grupe" u termoelektranu "Stanari" predviđena su u iznosu od 300 miliona KM, a očekuje se i početak gradnje hidroelektrane "Ulog" sa prosječnim godišnjim ulaganjem od 40 miliona KM. "Komsar enerdži" planira početak gradnje hidroelektrane "Mrsovo", snage 37,3 megavata ukupne vrijednosti 200 miliona KM, a gradnja bi trajala tri do četiri godine, sa prosječnim godišnjim ulaganjem 50 miliona KM.

Tu je i nastavak ulaganja u projekat "Ugljevik tri" u iznosu od 150 miliona KM. U ovoj godini "TE‐TO Zenica" nastavlja izgradnju elektroenergetskog objekta sa pretpostavljenim ulaganjem do 150 miliona KM.

Direkcija za ekonomsko planiranje u dokumentu navodi da nije uzet u obzir mogući početak gradnje termoelektrane "Tuzla blok sedam", ukupne snage 450 megavata, u iznosu od 1,64 milijardi KM, jer se trenutno razmatra opcija finansiranja putem kreditnog zaduženja. Takođe, nije uzeto u obzir najavljeno ulaganje od 20 miliona KM za gasifikaciju postrojenja u brodskoj "Rafineriji nafte", a upitan je i početak realizacije projekta izgradnje elektroenergetskog sistema "Gornja Drina", zbog raskidanja ugovora o partnerstvu "Elektroprivrede Republike Srpske" i njemačke kompanije "RVE" /RWE/, navodi se u dokumentu nacionalnih reformi.

Planiran je izgradnja dijela autoputa na relaciji Doboj Jug ‐ Žepče, gdje bi na bazi koncesije moglo biti obezbijeđeno potrebnih 380 miliona evra, a sredstva bi se sukcesivno uplaćivala, u skladu sa izgradnjom dionica puta. Direktna strana ulaganja u narednoj godini procijenjena su na 980 miliona do 1,08 milijardi KM, gdje bi najveći dio od 680 miliona KM bila ulaganja u elektroenergetski sektor, a u 2017. godini projektovana direktna strana ulaganja bi se kretala u rasponu od 940 miliona do 1,04 milijardi KM.

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh