Nagomilani politički i socijalni problemi prijete opstanku FBiH

Napišite komentar

vlada federacije bihFederaciji BiH potrebne su korenite ustavne i teritorijalne reforme ili tom entitetu u budućnosti opasnost od totalnog kolapsa.

To za “EuroBlic” tvrde brojni analitičari, komentarišući nezapamćenu političku krizu i sukobe koji već mjesecima bjesne, ne samo između Bošnjaka i Hrvata, kao naroda koji su stvorili današnju FBiH, nego i žestokih unutarbošnjačkih obračuna koji su doveli do blokade vlasti u skoro svim kantonima sa bošnjačkom većinom.

Ističući da se korijeni nefunkcionalnosti Federacije BiH vuku još iz vremena stvaranja tzv. Muslimansko-hrvatske federacije, koja je pod pritiskom Amerikanaca formirana u martu 1994. godine, politički analitičar Mehmedalija Nuhić procjenjuje da tom entitetu u bliskoj budućnosti prijeti potpuni raspad.

"Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma na jednoj strani ozvaničeno je postojanje Republike Srpske, kao entiteta koji bi trebalo da zaštiti legitimna prava srpskog naroda u BiH, dok je sa druge strane formirana frankenštajnska tvorevina pod nazivom FBiH, koja svojim uređenjem i podjelom na 10 kantona ne samo da nije ekonomski funkcionalna, već je od svog postanka predstavljala pravu tempiranu bombu u odnosima između Bošnjaka i Hrvata", kaže Nuhić.

Dodaje i to da brojni objektivni faktori, kao i površan pogled na aktuelnu krizu u FBiH čak i potpunom političkom laiku ukazuje na to da sudbina tog entiteta, kako kaže, ni najmanje nije svijetla.

"Po svemu sudeći, sve značajnije hrvatske političke partije u BiH ovog puta riješile su da idu do kraja, odnosno da se Hrvati neće smiriti sve dok na kraju ne dobiju svoj entitet. Alternativa tome je potpuna blokada vlasti u FBiH ili, ne daj bože, izbijanje rata između Bošnjaka i Hrvata. Prognoziram da FBiH, ovakva kakva jeste, neće još dugo poživjeti. Možda čak ni do sledećih opštih izbora", kaže Nuhić.

Još nisu riješeni hrvatski zahtjevi za izmjenama Izbornog zakona, nije formiran javni RTV servis na hrvatskom jeziku, a izbori u Mostaru nisu održani još od 2008. godine.

Zaoštravanju krize u tom entitetu dodatno su doprinijeli žestoki sukobi između SDA i SBB, koji su doveli do blokade izvršne vlasti u skoro svim bošnjačkim kantonima, ali i sve oštriji socijalni zahtjevi i protesti penzionera, radnika i ratnih veterana.

Politički analitičar Slavo Kukić smatra da bi u svjetlu gore navedenih kriznih situacija i sve ozbiljnijeg socijalnog bunta bilo pametno početi razmišljati o temeljnoj reorganizaciji FBiH.

"Nijedan sistem sam po sebi ne mora da bude loš, već ga takvim čine neodgovorni politički lideri. Ako bi se političari dogovorili o nekim ključnim temama, vjerujem da bi nacionalne tenzije odmah splasnule. Međutim, to je teško u sistemu u kojem imate deset država-kantona sa stotinama ministarstava i ogromnom armijom administrativnih radnika. Takva javna potrošnja dovela bi do svake vrste krize čak i u jednoj Švajcarskoj, a kamoli u FBiH", kaže Kukić.

BiH dodijala i strancima

Nedavnu izjavu kardinala Vinka Puljića da ima čvrste dokaze o tome kako su stranci, navodno, pojedinim domaćim političarima obećali podjelu BiH politički analitičar Mehmedalija Nuhić smatra prilično pouzdanom.

"Sigurno je da je i brojnim uticajnim pojedincima iz međunarodne zajednice više došlo preko glave problema u BiH, pa tako mnogi sve češće razmišljaju o tome kako da dođe do što bezbolnijeg razlaza. Takve priče su morale doći i do kardinala Puljića", kaže Nuhić.

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh