Na Pravnom fakultetu održan seminar na temu rodne ravnopravnosti

Napišite komentar

pravni seminarNa Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, danas je održan seminar i promocija Zbornika radova "Rodna ravnopravnost u primjeni prava", koji organizuju "Atlantska inicijativa" i Pravni fakultet.

Zbornik je rezultat projekta u kojem, osim "Atlantske inicijative" i Pravnog fakulteta, učestvuje i još pet državnih pravnih fakulteta.

Prodekan za naučno-istraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković istakao je da je danas predstavljen priručnik rodne ravnopravnosti u primjeni prava.

"Radi se o tome da smo mi u okviru projekta kao predstavnici fakulteta i Atlantske inicijative pokušali da razgovaramo o tome gdje se nalaze neka slaba rješenja u našem zakonodavstvu kada su u pitanju ostvarivanje rodne ravnopravnosti i kakva je praksa sudova i tužilaštava i drugih organa vlasti koji se suočavaju sa problemom rodne ravnopravnosti", rekao je Marković.

Marković kaže da su rješenja u principu preuzimana iz evropskih i međunarodnih konvencija tako da rješenja koja su sadržana u našim zakonima su u principu dobra.

"Ono što je problematično jeste da mnoga od tih rješenja imaju programski karakter, što znači da te norme nisu u dovoljnoj mjeri razrađene, konkretizovane, pa se oni koji su žrtve diskriminacije suočavaju sa problemima prilikom zaštite svog prava na ravnopravnost", dodao je Marković.

Na seminaru su održana i dva predavanja o problemima rodnih predrasuda u primjeni prava.

Posljednja izmjena Petak, 19 Maj 2017 16:41

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh