Na odvikavanju od teških i lakih droga djeca od 12 godina Istaknuto

Napišite komentar

Pacijenti Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu su i djeca od 12 godina , kaže načelnik klinike Ivica Mladenović i ukazuje da u slučaju da dijete koristi narkotike potrebno da se liječi “cijela porodica”.

marihuana pusenje

On objašnjava da Institut za mentalno zdravlje liječi cijelu porodicu, jer se kao logično pitanje nameće, kako kaže, kako je došlo do toga da dobro dijete koristi narkotike i “upadne u problematično ponašanje i sve ono što oni nose”.

Doktor Mladenović ukazuje da nema razlike između lakih i teških droga i dodaje da su najveće psihoze koje je vidio u kliničkoj praksi upravo bile posljedica marihuane.

Na pitanje kako bi opisao profil pacijenata koji dolaze na liječenje u kliniku u grupi adolescenata, on kaže da su to mladi ljudi željni novog iskustva, koji se identifikuju sa svojim idolima, vrlo često ljudima koji konzumiraju psihoaktivne supstance.

- Kod nas najčesće dolaze onda kada dođe do psihoze od amfetamina ili marihuane ili onda kada imaju previše socijalnih problema. Uglavnom, onda kada je to jako zapuštena priča i dugo izostaju iz škola – objašnjava Mladenović.

Danas je nažalost, kako kaže, kod mladih postalo normalno da uzimaju droge “koje dižu”.

Oni koji imaju više novca, kaže, uzimaju kokain, ostali konzumiraju amfetamine.

- Najpre su to ekstazi i spid, ali postoji preko 1000 sintetičkih droga. Sve su to derivati amfetamina, koji sa samo malim izmjenama postaju jako adiktogene droge, one koje kada jednom probate – navukli ste se – objašnjava doktor.

Skreće pažnju da se danas sve više na mjestima i u prilikama kada se okupljaju mladi, pa i na maturskim večerima dešava da dođe do veće konzumacije ekstazije i spida, a sa tim i ubrzanog rada srca, hipertenzije i u najgorem slučaju smrtnog ishoda.

Kao opasne nove sintetičke droge on navodi i takozvane “droge za silovanje”.

- Ne volim da koristim taj termin, jer to su zapravo lijekovi za spavanje. Dovoljno je da ga stavite nekome u piće i desiće se pad svih barijera koje inače postoje, mišićnog tonusa, a te osobe neće se sjećati ničega u sljedećih sat ili dva – rekao je Mladenović.

Na pitanje kako riješiti problem sa sve većim brojem djece koja koriste narkotike, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti kaže da je to moguće jedino sistemski, a da rješenje nije da uče o tim drogama u školama jer ona već znaju mnogo o tome.

- Država najprije mora uraditi svoj deo posla na zakonskom nivou, takođe i policija, a najveću ulogu igra porodica – poručuje Mladenović.

Jer, kako kaže, na porodici je odgovorniost da djeci usadi sistem vrijednosti i pruži mogućnost da nauče da kontrolišu sebe i promovišu zdrave štilove života.

U prethodnih nekoliko dana u Srbiji je preminulo troje maloljetnika od posljedica prekomjerne upotrebe droge, a podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je sve više maljoletnika među uživaocima narkotika, te da najmlađi ima dvanaest godina.

Posljednja izmjena Utorak, 26 Juni 2018 18:51

  • Izvor: tanjug.rs
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next