Na američkoj "crnoj listi" i mrtvi ljudi, oko 200 osoba i organizacija sa Balkana

Napišite komentar

milosevic listaIako "osvježen" 26. januara, popis osoba i organizacija koje su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, ne može se reći da je detaljno pregledan i "uređen", jer se na njemu i dalje nalaze osobe koje više nisu žive.

Tako su se na američkoj "crnoj listi" našla imena bivšeg, odavno preminulog, predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića koji je umro 2016. godine.

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak da za Slobodana Miloševića piše da je još uvijek optuženik u pritvoru Haškog tribunala.

Na listi, koja je objavljena na 1.085 strana, nalazi se oko 200 osoba i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriji SAD-a i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su gotovo svi ratni zločinci s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivančanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu kćerku Sonju koja trenutačno obavlja funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Na neslavnoj listi i dalje su imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije...

Na popisu je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših funkcionera Herceg-Bosne osuđenih pred haškim tribunalom u novembru prošle godine, ali tamo nema imena drugih iz te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića.

Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, za kojim traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Poznatija bošnjačka imena s američke "crne liste" su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje se nalazi na listi.

Među imenima Albanaca izdvaja se ono Fatmira Ljimaja, aktuelnog zamjenika predsjednika vlade Kosova, prenosi "Index.hr".

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS) koja je dio vladajuće većine u BiH, te Ravnogorski pokret.

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Svijet

Prev Next