MUP Srpske ''Prointeru'' plaća 450.000 KM za nadzorne kamere

Napišite komentar

Građani Banjaluke i svaki njihov pokret ubuduće će snimati kamere koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS naručilo od IT firme Prointer. Nakon što je to zatražio grad Banjaluka, ugovorom je obezbjeđeno 325 kamera koje će biti instalirane na 105 lokacija. Cjelokupna vrijednost projekta je 450 hiljada maraka bez PDV-a.

video kamera nadzor

"Predmetna nabavka opreme za sistem video nadzora odnosi se samo na područje grada Banjaluka.

Projekat se realizuje na inicijativu grada Banja Luka, kao jedna od aktivnosti Foruma za bezbjednost, u saradnji sa Administartivnom službom Banjaluke sa kojom je u toku definisanje konačnih lokacija za instalaciju kamera i dinamike instalacije opreme.

U sastavu sistema videonadzora, pored kamera, nabavljaju se i serveri, računari, monitori, koji su namjenjeni za nadzor, upravljanje i čuvanje snimaka", poručuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Iz opozicije poručuju da je dosadašnje iskustvo pokazalo da video nadzor nije služio u prave svrhe, pa to ne očekuju ni ovaj put. Narodni poslanik Draško Stanivuković pita MUP zbog čega nadgleda svoje građane.

"Izvjesno je da će se pratiti građani šta rade te da će biti sankcionisani svi oni koji ne rade i ne misle onako kako oni kažu. A ovakvim sistemom samo će se još više štititi kriminalci, ubice i lopovi", kaže narodni poslanik Draško Stanivuković.

Urednik portala Buka, Aleksandar Trifunović, poručuje da je sporan i sam odabir jedne kompanije koja je dobila tako važan posao, a to je video nadzor građana i njihove privatnosti.

"Ovim se dešava monopol jedne firme, koja dobija sve poslove i MUP-a RS, i Vlade Srpske. Jedna mlada firma će posjedovati snimke građana, i to je pitanje koje treba problematizovati", poručuje Aleksandar Trifunović.

Iz Prointera su nam potvrdili da su se na tender prijavila dva ponuđača, ali da su oni kao dio konzorcijuma sa kompanijama Telegroup d.o.o. Banja Luka i Telegroup d.o.o. Beograd, izabrani kao napovoljniji ponuđači za nabavku opreme za video nadzor.

Ugovor o nabavci 325 kamera, 15 servera i tri računara sa pratećom opremom zaključen je 8. februara ove godine, a garancija na opremu traje 24 mjeseca.

  • Izvor: rtvbn.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next