Moguće poskupljenje struje u narednoj godini Istaknuto

Napišite komentar

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je danas da je teško očekivati u prvoj polovini iduće godine bilo kakve mjere za rasterećenje privrede, pogotovo ako se ima u vidu da se najavljuju i neka nova opterećenja, među kojima i povećanje cijene struje.

sijalica struja

Sumirajući rezultate ostvarene u ovoj godini, Đurić je rekao da su ostvareni pozitivni trendovi po pitanju rasta privredne aktivnosti, ali da to nije dovoljno i da posebno zabrinjava pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji u prvih deset mjeseci.

„Istovremeno je u toj oblasti došlo do povećanja zaposlenosti što ukazuje da je došlo ili do pada produktivnosti ili je to rezultat vraćanja jednog dijela radnika iz sive zone u formalne tokove“, kazao je Đurić.

Govoreći o Programu ekonomskih reformi koji je Narodna skupština RS usvojila, Đurić je rekao da je većina njihovih zahtjeva prihvaćena, ali da je upitno u kojem obimu će te mjere biti realizovane.

„Naša očekivanja nisu prevelika, bar ne u prvoj polovini godine s obzirom na to da sve ono što bi trebalo da ima pozitivne efekte na privredna kretanja, treba da bude posljedica promjene određenih zakona. Zbog toga očekujemo da će nas, ipak, na samom početku prvo stići određena opterećenja. Već se govori i vjerovatno će doći do povećanja cijene struje što će imati odraz na privredna kretanja“, kazao je Đurić.

Dodao je da se najavljuje i povećanje indirektnih poreza kao preduslova za smanenje opterećenja na privredu, te moguće uvođenje poreza na dividendu.

„Sve to ukazuje da ne možemo početkom godine očekivati pozitivne efekte primjene Programa ekonomskih reformi. Očekujemo da će se pozitivni efekti, ukoliko ih bude, pojaviti tek u drugoj polovini godine. Svjesni smo da ne postoje realni izvori za smanjenje opterećenja dok se određene stvari ne preslože“, kazao je Đurić.

Naglasio je i da je veliki izazov za poslovnu zajednicu odliv radne snage i da se tom problemu treba posvetiti velika pažnja te zaključio da će i 2019. biti teška za poslovnu zajednicu.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next