Mitrić-Štifanić: Ispunili smo najznačajniju misiju, a to je školovanje pozorišne i filmske publike

Napišite komentar

aleksandra mitric stifanic sarsTokom 2017. godine Forum teatar iz Istočnog Sarajeva održao je svoje tri tradicionalne kulturne manifestacije, koje su i ove godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo okupile veliki broj građana Istočnog Sarajeva, ljubitelje poezije, pozorišne i filmske umjetnosti, glumce, pjesnike, književnike, filmske i pozorišne radnike i druge.

Prema riječima selektora i umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" Aleksandre Mitrović - Štifanić za Sarajevo-RS portal, 2017. godina je bila neizvjesna i nepredvidiva, ali prvenstveno, veoma uspješna i praznična.

SA-RS: Koliko ste zadovoljni učinjenim u toku 2017. i da li je bilo teško "izboriti se" sa organizacijom manifestacija?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Njen početak označio je i početak realizacije projekta "Standardi i angažman za spriječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini", koji Forum teatar sprovodi u saradnji sa Asocijacijom XY, uz podršku UN Women i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju. Projekat je nastavak aktivnosti Forum teatra, u radu sa mladima, na polju edukacije vršnjačkih edukatora i podizanja svijesti o nasilju, uz različite programske aktivnosti, u cilju borbe protiv svih oblika nasilja.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa srednjim školama Istočnog Sarajeva, Forum teatar se izdvojio kao vodeća organizacija u borbi protiv nasilja na teritoriji Istočnog Sarajeva. Nakon toga, uslijedilo je i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Opštinom Istočno Novo Sarajevo i Kulturnim centrom Istočno Novo Sarajevo, u cilju kvalitetnije zajedničke saradnje i sprovođenja zajedničkih projekata na polju kulture i umjetnosti.

Iako je početak godine bio gotovo neizvjestan za manifestacije koje realizujemo, zbog neisplaćenih sredstava za 2016. godinu, od strane Ministarstva prosvjete i kulture, kašnjenja konkursa Ministarstva, smanjenih budžeta za kulturu u opštinama i Gradu, "izborili" smo se da one budu održane, na veliko zadovoljstvo publike Istočnog Sarajeva.

SA-RS: "Lut fest" je ove godine postao punoljetan, da li ste zadovoljni proteklim festivalom i koliko je on napredovao za tih 18 godina postojanja?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Osamnaesti "Lut fest" se, kao i svi punoljetni, prvo susreo sa problemima. Zbog navedenih okolnosti, festival je morao da budu pomjeren, pa se, umjesto u maju održao u septembru, što nam je otežalo realizaciju ostalih aktivnosti, ali s obzirom na to da je bio veoma uspješan, to nam je dalo dodatnu energiju da nastavimo u tom duhu.

Moto ovogodišnjeg festivala "Lutkarski bal punoljetstva" najavio je pravo rođendansko slavlje u duhu lutkarstva i lutkarske umjetnosti, kao i učešće najznačajnijih profesionalnih lutkarskih pozorišta iz regiona i svijeta. Slavljeničkimitric stifanic sekulic 18. "Lut fest 2017", u godini svog punoljetstva, pokazao je zrelost u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu.

Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala. Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala ponudio je brojne radionice, promocije knjiga, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmjene mišljenja i iskustva.

U duhu praznične atmosfere održan je i Lutkarski bal na otvorenom, na kome je učestvovalo oko 1000 mališana Istočnog Sarajeva, predvođenih laureatom festivala Branislavom Milićevićem-Kockicom. To sve ide u prilog tome koliko je festival napredovao i dostigao pravi međunarodni nivo, zahvaljujući odličnom timu koji predvodi osnivač festivala i direktor Vitomir Mitrić, reditelj.

SA-RS: Koliko je prema Vašem mišljenju ovaj festival praćen i poštovan od strane resornog ministarstva i koliku podršku ima, počev od lokalnih do republičkih vlasti?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Resorno ministarstvo podržava festival od samog početka sa najvećim sredstvima, u odnose na ostale pokrovitelje i sponzore. Pored toga, festival je ocijenjen kao najznačajnija i najbolje rangirana manifestacija na konkursu Ministarstva.

Festival ima podršku i lokalnih vlasti, ali s obzirom na njegov međunarodni karakter, značaj u razvoju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu, kao i promociji grada, smatramo da bi podrška trebala da bude još veća, u finansijskom smislu.

SA-RS: Glumac i reditelj Lazar Ristovski ocijenio je "Prvi kadar" kao "užasno značajan". Koliko Vam te riječi znače i kako ste zadovoljni ovogodišnjim Prvim-Pravim kadrom?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Ne samo njegove riječi, koje su označile važnost festivala za cijelu regiju i svijet filmske umjetnosti, nego je i njegov dolazak dokazao koliko je festival poštovan i značajan. Njegovo prisustvo je ove godine posebno uveličalo festivalsku atmosferu i programski sadržaj i učinio Istočno Sarajevo, pravim filmskim gradom, tokom trajanja festivala.

Pored toga, značajno je bilo i prisustvo glumice Gorice Popović, autorske ekipe filma "Kozje uši", koji je premijerno prikazan na otvaranju festivala, brojni gosti iz svijeta filma i odlična selekcija i program ovogodišnjeg festivala.

festival poezije djecaPored najznačajnijih filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, posebno je bio bogat prateći program festivala, sa masterklas predavanjem Borisa Mitića, jednog od trenutno najtraženijih predavača, promocijom Bukurešt film festivala, radionicom animiranog filma, promocijom knjige o Saši Petroviću, projekcijom digitalizovane verzije kultnog filma "Skupljači perja" i premijernim prikazivanjem filma "Igla ispod praga".

Moto festivala Prvi kadar-pravi kadar potvrdio je da je festival i ove godine ostvario značajan uspijeh u predstavljanju pravih umjetničkih vrijednosti filmske umjetnosti. Festival je održan u organizaciji produkcije "Prvi kadar", čiji je osnivač Forum teatar.

SA-RS: Nakon 16 godina održavanja, kakve rezultate je zabilježio ovogodišnji Festival poezije za djecu i ima li Istočno Sarajevo mlade pjesnike koji će u dogledno vrijeme krenuti stopama svojih, starijih, sugrađana?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Ovogodišnji festival poezije za djecu i mlade nosio je simboličan naziv "Ala je lep ovaj svet" sa snažnom porukom da njegujemo prave i iskrene vrijednosti, čemu nas uči i pisana riječ za djecu. Bio je posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju, velikanu srpske poezije za djecu i okupio je značajne pjesnike za djecu iz regiona i zemlje.

U okviru festivala organizovani su programi: Svečana akademija, radionica poezije "Đulići", "Riznica za Zmaja", promocija novih knjiga Mirka Vikovića, promocija multimedijalne publikacije "Pesme za decu", Jova Jovanović-Zmaj i program "Pjesme nagrađenih".

Ovogodišnji konkurs je okupio mlade pjesnike iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nakon 16 godina održavanja festivala, ono što je najvažnije je to što je on pokrenuo generacije i generacije mladih da pišu i bave se poezijom.

Istočno Sarajevo je iznjedrilo nekoliko mladih pjesnika, koji su ove godine nagrađeni izuzetnim nagradama, a među njima su Anja Golijanin i Marko Košarac, učenici OŠ "Sveti Sava", ali i oni stariji, u kategoriji od 18 do 30 godina, u kojoj se izdvojio Boris Đorem, kao dvostruki dobitnik nagrade "Radoslavnica"2, za najboljeg mladog pjesnika za 2016. i 2017. godinu.

SA-RS: Uprkos godinama rada i truda na ovom polju, Forum teatar nema na raspolaganju savremenu binu gradskog pozorišta ili filmsko platno bioskopa. Vidite li želju nadležnih da se ovaj problem riješi?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Zahvaljujući dobroj saradnji Forum teatra sa Ambasadom Bugarske u BiH, ove godine je uz njihovu podršku renovirana sala Kulturnog centra, pri čemu je kulturni centar dobio nove stolice, a publika komfor i udobnost. Potrudili smo se da sopstvenim sredstvima poboljšamo filmsku projekciju, ali nam je za to neophodna i podrška drugih, a prije svega gradskih institucija.

Istočnom Sarajevu treba profesionalno pozorište i bioskop, kako bi se zadovoljili tehnički zahtjevi manifestacija koje se organizuju. Mi smo uradili najznačajniju misiju, a to je školovanje pozorišne i filmske publike, njihov povratak bioskopu, a sada je na gradskoj vlasti da uradi sljedeći korak.

 

Aleksandra Mitrić-Štifanić rođena je 3. januara 1982. godine u Sarajevu. Fakultet dramskih umetnosti završila je u Beogradu 2006. godine, na odsijeku za produkciju dramskih umjetnosti i medija.

Dobitnik je nagrade "Bojan Lukić" za učenika generacije Katedre za filmsku i TV produkciju 2001. godine, a filmom i televizijom se bavi od 1996. godine. Radila je kao autor dječjih emisija u produkciji RTRS, a zatim kao izvršni producent TV emisija, reklamnih spotova, predsjedničkih kampanja, namjenskih i dokumentarnih filmova i serijala za vodeće domaće i strane produkcije.

Kao izvršni producent realizovala nekoliko značajnih dokumentaraca, u produkciji Forum teatra Istočno Sarajevo koji su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, a od 2007. godine radi kao selektor i umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu.

Pored toga producent je Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" i Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade. Kao član žirija radila na Međunarodnom festivalu animiranog filma "Konstantinov zlatnik" u Nišu 2016. i na Sarajevo film festivalu, za selekcije BH studenstki film 2017. godine. 

U novembru ove godine pohađala specijalnu akademiju u ovkiru festivala IDFA u Amsterdamu. Trenutno je na master studijama "Umetnost dokumentarnih formi", na Akademiji umetnosti, Beograd.

Posljednja izmjena Petak, 22 Decembar 2017 20:41

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next