Mirjanin "Dah" Istaknuto

Napišite komentar

Mirjana Drašković je u svijetu poezije skrenula pažnju javnosti prvobitno djecijom pjesmom „Ja sam ponos djeda i bake“, koja je osvojila je 3. mjesto na Đurđevdanskom festivalu u Banja Luci 2000.godine i koja je objavljena u Muzičkoj kulturi za 2.i 3. razred osnovne škole. Pored ove nagrađene Mirjana godinama piše poeziju, kako za djecu, tako i za odrasle, a sami kraj mjeseca februara obilježen je promocijom njene prve zbirke poezije „Dah“.

SA-RS: Krajem mjeseca februara promovisali ste zbirku poezije „Dah“. Je li to prva zbirka i odakle crpite inspiraciju?

Poeziju pišem dugo godina, od rane mladosti do sada. I evo, moja prva zbirka poezije je upravo promovisana na moje veliko zadovoljstvo. Bilo je teško odabrati pjesme za ovu zbirku, jer svaka je pisana na svoj način i svaka mi je na poseban način draga. U svaku pjesmu unosim sebe, inspiracija dolazi sama, a to je svaka teškoća života, radosna i tužna, moja nesanica, želja, mašta, nada, vjera, ljubav, sa puno optimizma, pozitivne energije...I naravno u svakoj pjesmi sam ja, za mene je inspiracija u svemu, na jednu riječ, na riječ iz razgovora...I pjesma se piše u dahu, bilo na kojem mjestu da sam, pišem o stvarnosti na koju naiđem, kada inspiracija dođe pišem i uvijek uz sebe imam papir i olovku jer ne znam gdje će me naći, na putovanju, u automobilu, tako u kasne sate kada mislim da me osvojio san, moram ustati i napisati ono što je došlo odnekud, neki divan stih… moram to zapisati.

SA-RS: Šta je osnovna tema Vaše poezije? Ljubav ili uopšteno život?

Trenutno imam napisano još 450 pjesama. U njima je ljubav, ljubav kroz život , za život, uopšte življenje života… Moja poezija se piše sa nastankom bilo kojeg problema, trajanjem i njegovim rješenjem, sve što čini život, nalazim put za sve, i za ljubav i za život i sve sama… navikla sam…

SA-RS: Zašto naziv „Dah“?

Dah je iz srca i duše... tako i pišem pjesme u jednom dahu, može i za par minuta na zadatu riječ, u njima je dah pjesme na bilo koju temu, bilo na kojem mjestu da sam.Pišem o stvarnosti na koju naiđem, kada inspiracija dođe…

SA-RS: Na koji način ste izdali knjigu, s obzirom da je u Vašem slučaju malo neobičan put do izdavača?

Moram naglasiti da sam zahvalna gospodinu Ljubiši Pavloviću iz Beograda, koji je vlasnik Grupe za solidarno štampanje knjiga, koji je svojim projektom pomogao da štampam ovu svoju prvu zbirku. Takođe sam zahvalna članovima grupe, prijateljima iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke, koji su solidarno donirali određeni iznos za štampanje knjige, koju je uradila Izdavačka kuća SVEN iz Niša.

SA-RS: Vaše impresije nakon promocije, kako Vas je publika doživjela?

Moja publika su moji prijatelji, radne kolege, komšije. Srećna sam i zadovoljna posjetom promociji mojih prijatelja iako sam se nadala onima koji su obećali da ce biti uz mene. Mnoge je spriječio virus gripe, obaveze ranije preuzete i one koje su se tog dana nametnule. Prisutni su mi zadovoljno čestitali i naravno kupili primjerak knjige.

SA-RS: Pored promocije ove zbirke, čime ste još zaokupljeni?

Interesantno je da pišem i dječije pjesme, pjesme šaljivog karaktera, slogane, pjesme za komponovanje … Upravo pripremam tekstove pjesama za Zbirku dječije pjesme – „NEKA LETI MAŠTA“, nadam se da ću i to ubrzo završiti.

Posljednja izmjena Nedjelja, 08 Mart 2015 22:18
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next