Ministarstvo poljoprivrede Srpske tuženo za 41,5 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

Protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na kraju prošle godine vodilo se 75 sudskih sporova teških najmanje 41,5 miliona KM i to bez zateznih kamata, otkrila je Glavna služba za reviziju RS.

vlada rs 2017

Najznačajnije sporove protiv ministarstva vode koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori, a milionski sporovi pokrenuti su i zbog neisplaćivanja naknade štete nastale u poplavama.

„Na osnovu informacija iz pravne službe na kraju 2017. godine protiv Ministarstva se vodi 112 sudskih sporova od čega je 35 riješeno, dok je 75 sporova u najmanjem iznosu od 41,5 miliona KM, bez efekata zateznih kamata i sudskih troškova, u toku. Najveći iznosi odnose se na sporove po osnovu naknada za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora o koncesiji i to 28,97 miliona KM i naknade štete u poplavama u iznosu od 8,7 miliona KM“, navedeno je u revizorskom izvještaju ministarstva koje je dobilo mišljenje sa rezervom.

Revizori su otkrili i da se ministarstvo kao tužilac pojavljuje u 88 sudskih sporova, od čega se 29 odnosi na sporove za naplatu potraživanja po osnovu kredita datih pravnim i fizičkim licima iz sredstava „Fonda Partner“, dok se 59 sporova vodi protiv pravnih i fizičkih lica za naplatu potraživanja po osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta. Veći dio sporova u vezi sa potraživanjima iz „Fonda Partner“ je okončan.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a koje firme vode najveće sporove protiv njih, samo su naveli da ih u svim sporovima zastupa Pravobranilaštvo RS te da na osnovu dosadašnjih presuda očekuju da će se i ovi postupci završiti u njihovu korist.

Među zamjerkama zbog kojih su revizori dali mišljenje sa rezervom navedeno je da ministarstvo nije u potpunosti poštovalo nekoliko zakona.

„Zbog povećanog obima posla primljeno je petnaest izvršilaca na određeno vrijeme od kojih su sa nekima ugovori zaključivani na period duži od šest mjeseci što nije u skladu sa zakonom. Za dva izvršioca isplaćena je naknada za posebne rezultate u radu u iznosu većem od visine jedne prosječne plate ostvarene u prethodnom mjesecu prije dodjeljivanja nagrade što nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima uprave RS“, navedeno je, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

Posljednja izmjena Utorak, 10 Juli 2018 00:30

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next