Ministarstvo industrije RS tuženo za 40 miliona KM

Napišite komentar

Više od 40 miliona maraka teški su sudski sporovi u kojima je tuženo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, uglavnom zbog neispunjavanja obaveza iz različitih ugovora i zbog raskida koncesija.

vlada rs banjaluka zgrada2

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da je ministarstvo Petra Đokića prošlu godinu završilo kao tužena strana u 18 sporova teškim najmanje 41.459.481 KM.

Najvrjedniji spor, težak 21 milion KM, protiv Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Investiciono – razvojne banke pokrenuli su “Energoinvest” rasklopna oprema Istočno Sarajevo i privredno društvo ”Jugotrade” Beograd.

“Energoinvest” RAOP je tužbu podnio još 2014. godine zbog, kako se navodi u tužbenom zahtjevu, “neispunjavanja obaveza RS i IRB-a koje su preuzele protokolom sa obavezujućom snagom iz 2012. godine”.

RAOP u tužbi navodi da je ovim protokolom bio utvrđen način rješavanja dospjelih obaveza “Energoinvesta” i omogućavanja nastavka proizvodnje, a koji prema tvrdnji ove firme, RS i IRB nisu ispoštovale, zbog čega je “Energoinvest” pretrpio milionsku štetu koju sada potražuje.

Radi se o protokolu kojim je bilo predviđeno da RAOP, čiji je većinski vlasnik “Jugotrejd” iz Beograda, emituje obveznice u iznosu od 11 miliona KM koje bi IRB kupila, a u cilju saniranja obaveza i nastavka proizvodnje.

Međutim, do realizacije tog protokola nije došlo.

Republika Srpska, odnosno Ministarstvo je tuženo i od strane privrednog društva “Prvi faktor” iz Sarajeva, a u sporu teškom 9.181.269 KM su tužene i Izvozno kreditna agencija BiH, BiH kao država i FBiH.

“Sudski spor vodi i “Kaolin” iz Bratunca protiv Vlade Republike Srpske u iznosu od 8.640.843 KM radi naknade štete zbog raskida ugovora o koncesiji”, naveli su revizori.

Tu je i konzorcij “B&R Construction” Čikago i “Torno-Spa” Milano koji potražuju milion maraka tužbom protiv “Elektroprivrede RS” i Vlade RS, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

“Tužbom se traži naknada štete po osnovu učešća na tenderu za dodjelu koncesije za izgradnju i eksploataciju HE Buk Bijela i HE Srbinje i zadržavanje sredstava obezbjeđenja”, navedeno je u izvještaju o reviziji.

S druge strane, u 32 sudska spora u najmanjem iznosu od 7.108.183 KM Ministarstvo je tužilac, od kojih se 22 spora od 6.606.239 KM odnose na ugovore o donaciji Vlade Japana po projektu “Non project grant-AID” zaključenih 1997. godine između Vlade Japana i BiH za oživljavanje proizvodnje.

Revizori su utvrdili da je Vlada od 22 spora, u njih 11, teškim 1.849.654 KM otpisala sporna potraživanja zbog nenaplativosti.

“U 10 sporova vrijednosti 501.944 KM Ministarstvo je tužilac i to u sudskim sporovima koji se vode protiv privrednih društava najčešće zbog nenamjenskog utroška subvencija za podsticaj izvoza iz ranijih godina i za zapošljavanje nezaposlenih lica u Republici Srpskoj”, naveli su revizori.

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 04 Juni 2018 18:55

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Tehnologija