Mimo zakona u BiH potrošeno pola milijarde KM Istaknuto

Napišite komentar

Institucije, ustanove i javna preduzeća u BiH prošle godine su sklopile poslove vrijedne više od pola milijarde maraka izuzimajući se od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, otkriva portal CAPITAL.

posao rukovanje2

Koristeći članove 10. i 86. navedenog zakona, koji dopuštaju izuzeće, institucije, ustanove i preduzeća su najviše kupovali robe, za koje je potrošeno ukupno 392,6 miliona KM. Na usluge je dato 172,6 miliona, a na radove 13,5 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke BiH, koji su u posjedu portala CAPITAL.

U Pregledu 20 najvrednijih nabavki koje su izuzete od primjene Zakona u BiH, prema najvećoj vrijednosti, nalazi se i pet nabavki u Republici Srpskoj.

Pravobranilištvo RS sklopilo je ujedno i najvredniji ugovor u BiH izuzimajući se od primjene Zakona, a odnosi se na nabavku električne energije u vrijednosti od 45,4 miliona KM.

U RS su izuzimajući se od Zakona, ugovore sklapali i Fond PIO koji je dao 3,7 miliona KM za distribuciju penzija u RS putem Pošta RS, te opština Teslić koja je 3,5 miliona KM platila proširenje vodovodne mreže, unapređivanje snadbijevanja, kanalisanja i prećišćavanja otpadnih voda na području te lokalne zajednice.

Banjalučki „Vodovod“ imao je dvije nabavke izuzete od primjene Zakona, i to kada je za 1,7 miliona kupovao poslovnu zgradu, te kada je za 1,6 miliona KM nabavljao električnu energiju.

Što se tiče FBiH, najvrednije ugovore, izuzimajući se od primjene Zakona, sklapali su Kantonalni sud u Sarajevu, te komunalna preduzeća “Grijanje” Zenica, “Toplane-Sarajevo”, “Vodovod i kanalizacija” Zenica i “Vodovod i kanalizacija” Sanski Most.

Među institucijama BiH, najvrednije ugovore, koristeći takođe izuzeće od primjene Zakona, sklapali su „Elektroprenos BiH“ i Agencija za identifikaciona dokumena, evidenciju i razmjenu podataka BiH

Odredbama člana 10. Zakona o javnim nabavkama predviđeno je da se institucije vlasti i pravna lica izuzimaju od primjene zakona, između ostalog, kada je riječ o nabavci koja je proglašena državnom tajnom ili čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti, kada je ugovor koji se dodjeljuje u skladu s međunarodnim sporazumom.

Izuzeće je moguće i kada je riječ o ugovoru o javnoj nabavci prirodnih i zakonskih monopola, a koji mogu uključiti nabavku vode, električne energije, plina, toplotne energije i drugih usluga, do otvaranja relevantnog tržišta za konkurenciju. Izuzeće je moguće i za ugovore o kupovini ili zakupu postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja iz njih proističu…

Odredbama člana 86. predviđeno je sektorski ugovorni organ, odnosno javna preduzeća, mogu tražiti izuzeće od primjene Zakona i kada dodjeljuju ugovor za nabavku robe ili usluga za daljnju prodaju ili davanje u zakup trećim licima, pod posebnim uslovima koji su definisani Zakonom.

Izuzeće je moguće i kada preduzeće ugovor dodjeljuje povezanom preduzeću, poslovnom partnerstvu ili sektorskom ugovornom organu koji je sastavni dio poslovnog partnerstva.

Posljednja izmjena Četvrtak, 19 Juli 2018 19:10

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next