Meteorolozi: Avgust će biti sunčaniji, ali ispresijecan lokalnim nepogodama

Meteorolozi iz cijele Jugoistočne Evrope su na početku maja sa 70 odsto sigurnosti za naše područje prognozirali veoma toplo ljeto uz mogućnost suše. Međutim, do sada je bilo svega nekoliko dana kada je temperatura dostizala 35 stepeni Celzijusovih, a svjedoci smo gotovo svakodnevnih kiša, čestih olujnih vjetrova, jakih grmljavina i grada koji su napravili veliku štetu na poljoprivrednim usjevima i imovini građana.

kisa65675

Tako je u subotu grad veličine jabuke napravio nezapamćenu štetu na području Prijedora, Banjaluke i Laktaša.

– Onakva pojava količine i veličine leda nija uobičajena za naš region. Kod nas se javlja sitan do srednje veličine grad – kaže za Srpskainfo Milica Đurđević, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

Objašnjava da je u subotu zabilježena izuzetno rijetka pojava – jedan izolovan oblak, koji je imao jaku energiju u sebi, napravio je ogromnu štetu.

Kaže da meteorološke prognoze do kraja ljeta i nisu baš sjajne.

– Avgust bi definitivno trebalo da bude u znaku stabilnijeg vremena, da imamo više sunčanijih, a manje nestabilnih perioda. Međutim, i dalje neće biti spojenih 15-20 dana vrućih dana, nego po 3, 4 ili 5 dana koji će biti ispresijecani lokalnim nepogodama. Međutim, ono što se desilo u subotu ne bi trebalo da se ponovi kod nas ovog ljeta – napominje Đurđevićeva.

 

Posljednja izmjena Utorak, 24 Juli 2018 18:13

  • Izvor: srpskainfo.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next