Manja proizvodnja šumskih sortimenata

Napišite komentar
Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH prošle godine manja je za 2,07 odsto u odnosu na 2013. godinu, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.
 
Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća 2014. u odnosu na prethodnu godinu povećana je za 2,15 odsto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta manja za šest odsto. 
 
Proizvodnja trupaca četinara smanjena je za 0,13 odsto, dok proizvodnja trupaca lišćara bilježi pad od 7,22 odsto. 
 
Pad proizvodnje od 15,05 odsto prošle, u odnosu na 2013. godinu, bilježi se i kod jamskog drveta četinara, kod prostornog drveta lišćara od 2,55 odsto, te kod ogrevnog drveta lišćara od 5,88 odsto. 
 
Rast proizvodnje zabilježen je kod ostalog dugog drveta četinara od 19,15 odsto, kod ostalog dugog drveta lišćara od 13,21 odsto, a rast proizvodnje, takođe, ima prostorno drvo četinara od 11,26 odsto i jamsko drvo lišćara od 3,63 odsto. 
 
Kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta i ogrevnog drveta četinara riječ je o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata. 
 
Kada je riječ o baznom indeksu prosječne godišnje cijene šumskih sortimenata, prošle godine zabilježen je mali pad od 0,1 odsto u odnosu na 2013. godinu. 
 
Cijene šumskih sortimenata u BiH za posljednje četiri godine rasle su po prosječnoj stopi od 6,2 odsto. 
 
Cijene šumskih sortimenata četinara rasle su po prosječnoj stopi od 4,1 odsto, lišćara u prosjeku 9,3 odsto, dok su cijene trupaca četinara rasle za posljednje četiri godine po prosječnoj stopi od 3,4 odsto, a cijene trupaca lišćara rasle po prosječnoj stopi od 3,6 odsto. 
 
Cijene industrijskog drveta četinara rasle su u prosjeku za četiri odsto, dok su cijene industrijskog drveta lišćara rasle za 11,4 odsto. 
 
Pad cijene zabilježen je kod ogrevnog drveta lišćara u 2011. godini od 2,3 odsto, a u 2012, 2013. i 2014. godini bilježi se stalni rast cijena ogrevnog drveta po prosječnoj stopi od 7,7 odsto.
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh